Hirdetés

Keresztes László Lóránt (LMP) a paksi atomerőmű-bővítés kapcsán kérdezte: miért titkolja a kormány, milyen alapon utasították el a beruházás orosz engedélyezési dokumentációját.

Kijelentette: a beruházásról a magyar embereknek kell döntést hozniuk. Szerinte a kormány beruházásával „óriási problémák” vannak.

Azt is kérdezte: a kormány szerint lesz-e egyáltalán az orosz dokumentáció alapján engedélye a projektnek. Van-e az orosz fél részéről politikai nyomás az engedély mielőbbi kiadása érdekében? Milyen jellegű titkosszolgálati tevékenységet folytatnak az oroszok? Igaz-e, hogy a beruházással kapcsolatban korrupciógyanús ügyekre hívták fel a figyelmet? – sorolta kérdéseit.

Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: a beruházással kapcsolatban semmilyen hatóság semmit sem utasított el. Magyarország szuverén ország, e szerint jár el mindenkivel szemben, keletre is és nyugatra is, „magyaristák vagyunk” – fogalmazott.

Korábban írtuk

Véleménye szerint atomenergia nélkül nincsen klímavédelem és szén-dioxid-kibocsátást visszaszorító világpolitika. Úgy folytatta: vagy elfogadjuk az atomenergiát, és akkor van zöld jövő, vagy nem fogadjuk el, de akkor nem lehet kivezetni szén-dioxidot kibocsátó erőműveket.

A kormányfő szerint jelenleg nagyon komoly csatát vívnak arról Brüsszelben, lehet-e a klímavédelem részeként atomerőművek építését támogatni uniós pénzből. Hozzátette: azért harcolnak, hogy lehessen, ez jó lenne a magyaroknak.

Keresztes László Lóránt viszonválaszában közölte, úgy szokták megfogalmazni a kritikájukat, hogy azt ne csak Brüsszelben, hanem Moszkvában és Pekingben is hallják. Ezt hiányolják a kormány részéről – jegyezte meg.

Felvetette, hogy Finnországban is van egy hasonló, orosz technológiával épülő projekt, amely 12 éves csúszásban van. A finn kormány azonban az átláthatóságban hisz és tájékoztatja a közvéleményt – közölte. Azt is firtatta, hogy a projekt „őrületes csúszása” miatt felmerült-e az újabb üzemidő-hosszabbítás.

Orbán Viktor válaszában azt mondta: az elképzelt és a tervezett határidők betartásáért nagy küzdelmet kell folytatni. Szerinte minden atomenergia-létesítmény építése a világon állandóan határidő-problémákkal küszködik, ez alól a magyar sem kivétel.

Elmondta, a blokkok üzemidejének hosszabbításával jelenleg azért nem foglalkoznak, mert új blokkokat szeretnének építeni.