Elfogadta a parlament kormánypárti többség az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat. A tervezethez 230, köztük több mint 120 szocialista javaslat érkezett, ez utóbbiakról korábban koalíciós megállapodás született.

A kormányoldal egységesen szavazta meg az egészségbiztosítási törvényhez érkezett módosító javaslatokat, melyek élvezték a koalíció támogatását, és egységesen utasította el az MDF felvetéseit és azokat az MSZP-s előterjesztéseket, amelyeket végül a múlt heti egyeztetéseken elvetett az MSZP és az SZDSZ vezetése.

Két kiszavazás történt csupán a szocialistáknál, az egyik állítólag véletlen volt, a másik pedig Tóth Károlyé, akinek engedélye volt a frakciótól, hogy lelkiismerete szerint szavazzon arra a fideszes javaslatra, hogy töröljék el a kórházi napidíjat és a vizitdíjat. Ennek az eredetijét ugyanis még ő maga terjesztette be, de a szocialista frakció nyomására a múlt hétfőn visszavonta a javaslatát, így ő abba a helyzetbe került, hogy a saját javaslata ellen kellett volna szavaznia, így az „igen” gombot nyomta meg. Ennek a szavazásnak 167-196 lett a végeredménye a kormánypártok javára és hárman tartózkodtak a vizitdíj és a kórházi napidíj ügyében. Ez azt jelenti, hogy a koalíció egyetértésben szavazta meg a két egészségügyi sarcot.

A Fidesz egyébként ebben az esetben nyomott egyedül gombot, a többi módosító szavazásnál nem szavazott a legnagyobb ellenzéki párt és a KDNP sem. Mikola István utólag ezt úgy értékelte, hogy nem akartak asszisztálni a „kormányzati kutyakomédiához” és azt mondta, hogy ők minden lehetséges alkotmányos eszközzel továbbra is az egybiztosítós társadalombiztosítás fenntartása mellett fognak szavazni, ezért terjesztették be a civil szervezetek javaslatát a parlamentnek, ami szerdán került az egészségügyi bizottság elé.

Lendvai Ildikó úgy értékelte a szavazást, hogy egységes a két kormánypárt, közösen fogják támogatni a kompromisszumos javaslatot.

(hírTV)