Az Európai Bizottság (EB) részéről komoly nyomásgyakorlás a menekültkvótákkal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás, de ez annak a következménye, hogy az elosztási mechanizmus nem működik, és a legtöbb tagállam nem is teljesítette – válaszolta egy újságírói kérdésre Trócsányi László budapesti sajtótájékoztatóján szerdán.

Magyarország elvi álláspontját vizsgálja az Európai Unió Bírósága és ősszel várható döntés, maga az elosztási mechanizmus kétéves időszakra szól és ez szeptember végén lejár, a legtöbb uniós tagállam pedig a gyakorlatban nem is tartja be az elosztási mechanizmus rá vonatkozó részét, ezért furcsa, nyomásgyakorlásként is értékelhető a Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárás – mondta Trócsányi László.

„De kitartunk eredeti pozíciónk mellett” – fűzte hozzá a kormány tagja.

Az EB kedden jelentette be, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen, amiért nem hajtják végre a kötelező uniós menekültkvóták felállításáról szóló korábbi döntést.

A civilszervezetek külföldi támogatásával kapcsolatos törvénymódosítás kapcsán kérdésre válaszolva az igazságügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a kérdés Európa szerte aktuális, az Európai Parlament is foglalkozik ezzel, jelentéstevőt jelölt ki a témában, vannak európai országok, ahol szintén foglalkoznak a terület szabályozásával.

Ne dugjuk homokba a fejünket, a probléma létezik, az átláthatóság minden közéletet befolyásoló szereplőnél fontos – hangsúlyozta Trócsányi László.

MTI