Bencsik János elmondta: a kormányváltást követően húsz pályázatra több mint 4,5 milliárd forint támogatást ítéltek meg egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítésére a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében . Az elvégzendő beruházásoknak köszönhetően a jövőben több mint 81 ezer GJ energiahordozó takarítható majd meg évente, ami a húsz projekt esetében átlagosan 29 százalékos energia-megtakarítást jelent.

Az átadóünnepséggel egy időben került bejelentésre a közel 800 millió forintos KEOP támogatást biztosító döntés , melynek köszönhetően a Mátrai Gyógyintézet – mely Magyarország egyetlen magaslati klímával rendelkező egészségügyi intézete – további két épületében is elvégezhető az energetikai modernizáció. Mivel a gyógyintézet a Mátrai Tájvédelmi Körzetben található, ezért kiemelten fontos, hogy az intézmény hosszútávon is fenntartható, és egyben környezetbarát fűtési rendszert hozzon létre. – fogalmazott az államtitkár.

A Mátrai Gyógyintézet központi épületén most lezárult, közel egymilliárd forint értékű beruházás támogatására a Norvég Alap 804 millió forintot biztosított. Ez a teljes beruházás értékének 85 százaléka, a fennmaradó finanszírozási igényt az intézmény saját forrásból biztosította. A közel nyolcvan éves, védett műemlék épületen elvégzett felújítás során összesen 866 eltérő méretű ablak és 144 darab ajtó cseréjére került sor, illetve megtörtént az épület külső hőszigetelése, valamint a pakurával működő, súlyosan környezetszennyező fűtési módozat levegő-levegő hőszivattyús rendszerrel történő kiváltása. Az üzemeltetéssel kapcsolatos kiadások csökkenése következtében felszabaduló forrásokat diagnosztikai fejlesztésekre fordítják. Szlovákiai kórházakkal összefogva a két ország hátrányos helyzetű régióiban többek között a lakosság prevenciós szűrési feltételeit javítják egy széles körű diagnosztikai vizsgálatokat biztosító onkológiai szűrőbusz rendszerbe állításával.