Mint közleményükben kiemelték: „Székelyföld az utóbbi évtized legnagyobb demonstrációjára készül”. A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére október 27-én két háromszéki falu, Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszlop hívja fel a figyelmet az egységes, önálló, autonóm Székelyföld-igényre. A közmédia a történelmi nap pontos krónikása.

A menetelést az MTVA az eseményt megnyitó egyik ökumenikus istentisztelettel együtt élőben közvetíti. A szertartások mellett a nézők figyelemmel kísérhetik a menetben résztvevő tizenkét település felvonulását, amelyekhez más régiókból érkezők is csatlakoznak. A műsorban megszólalnak az erdélyi magyarság politikai vezetői, ismert közéleti szereplői is.

A műsorfolyam közép-európai idő szerint 9 óra 45 perckor kezdődik. A szerkesztők röviden bemutatják a résztvevő településeket, a kezdeményezés célját, ismertetik a nap programját. A nézők a tizenkét helyen tartott ökumenikus istentisztelet közül a kézdivásárhelyibe kapcsolódhatnak be, az egyórás programrészben a további helyszíneket osztott képernyőn láthatják a nézők.

Délelőtt 11 órakor megszólalnak a résztvevő települések harangjai, ekkor indulnak el a menetoszlopok. A székelyek minden faluból két irányba, a szomszéd települések felé veszik útjukat. A közvetítésben Izsák Balázs elnök olvassa fel a Székely Nemzeti Tanács kiáltványát, ezután a Székely Himnusz csendül fel. A Kossuth Rádióban az olaszországi, írországi, szlovákiai, izraeli és romániai tudósítóktól hallhatunk arról, hogyan gondoskodnak a különböző államok a külföldön élő nemzet-tagjaikról.

A jövő vasárnapi eseményekről a Duna és a Kossuth Rádió 9.45-től délután fél 2-ig folyamatosan közvetít. Ezen felül a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsora egész héten folyamatosan foglalkozik az eseménnyel, a menet napján különkiadással jelentkezik. A Duna Kárpát Expressz és Térkép című műsora pedig előzetes tudósításokkal és összefoglalókkal is készül.

A jövő vasárnap esti 18.30-as Heti Hírmondó lesz a műsor 20 éves fennállásának ezredik adása, amely páratlan a magyar médiában. Ezen alkalomból a jubileumi műsor élőben jelentkezik Kézdivásárhelyről. A műsorban először ülnek egy asztalhoz az erdélyi magyar pártok vezetői: Toró T. Tibor, az EMNP elnöke, Bíró Zsolt, az MPP elnöke és Borbély László politikai alelnök. Az „erdélyi minimum” létrehozásáról szóló vitaműsorban részt vesz továbbá Izsák Balázs, az SZNT elnöke, valamint felvételről elmondják véleményüket a magyarországi politikai élet meghatározó személyiségei, Kövér László házelnök, Mesterházy Attila és Vona Gábor pártelnökök, Schiffer András frakcióvezető is – olvasható az MTVA sajtóirodájának közleményében.

(MTI)