A miniszterelnököt a lehető legszigorúbban őrizték a biztonságiak az M7-es autópálya Balatonkeresztúr és Zalakomár közötti 20 km-es szakaszának átadásán, ennek ellenére egy kisfiút közel engedtek a kormányfőhöz, hogy együtt fényképezkedhessen Gyurcsány Ferenccel. Később kiderült: a köztársasági őrezred emberei ezúttal nem az állítólagos szlovák terroristáktól védték a miniszterelnököt, hanem a sajtó kényelmetlen kérdéseitől.

Az autópálya-szakasz átadása után a balatonkeresztúri sportcsarnokba invitálták a jelenlévőket. A meghívás ellenére a sportcsarnokba Gyurcsány Ferenc ott-tartózkodása idején nem engedték be a tévéstábokat. A biztonságiak azt nem voltak hajlandóak elárulni, hogy kinek az utasítására zárták ki a sajtót a sportcsarnokból. A Hír Televízió fia érettségi botrányáról kérdezte volna a kormányfőt.

Lapértesülések szerint Gyurcsány Ferenc egyik fiának úgy sikerült letennie az érettségit egy tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekre szakosodott alapítványi iskolában, hogy két tantárgyból plusz egy órát kapott a feladatok kidolgozására.

Gyurcsány végül egy tévéstábnak adott interjút az autópálya építésekről, de a különös érettségi vizsgára vonatkozó kérdést második alkalommal sem volt hajlandó meghallani.

Harmincezerre büntették a férfit, aki játékpisztolyt fogott Gyurcsányra

Elkobozták a játékpisztolyát és első fokon 30 ezer forintra büntették azt a férfit, aki május elsején megzavarta Gyurcsány Ferenc beszédét a Városligetben. A férfi nem ment el a csütörtöki tárgyalására, garázdaságért távollétében ítélték el.

A tárgyalóteremben felolvasták korábban tett vallomását is, amelyben azt állította – ittas volt és unta Gyurcsány Ferenc beszédét – ezért vette elő a korábban vásárolt játékpisztolyát, de nem célzott senkire.

A „játékpisztolyos merénylőnek” garázdaság miatt kellett bíróság elé állnia, az idézést azonban nem vette át – a tárgyaláson sem jelent meg. Május elsejei előállítását követően Makkos Botond még azt mondta a rendőröknek, hogy csak azért ment épp a nagyszínpadhoz az MSZP rendezvényére, mert Koós János „nagy kedvence”. A vallomásban az is szerepel, hogy a „maroklőfegyvernek látszó tárgyat” reggel egy trafikban vette 1500 forintért – állítása szerint ezen kívül csak egy lufi és egy fa játékkígyó volt nála.

A Köztársasági Őrezred kézzel írt jelentésében viszont az eset nem pont így hangzik.

Gyurcsány testőrei szerint a férfi egy sörpadra állt és azt kiáltotta: „Most megdöglesz Gyurcsány!”. Az őrezred mégsem kezdte el menekíteni a miniszterelnököt a színpadról. A rendbontót mindenesetre el is ítélték.

A bíró a határozat indoklásakor kifejtette – a maximum 150 ezer forintos pénzbírsággal sújtható szabálysértés megítélésekor figyelembe vette a hatóság, hogy „alkalmi elkövetőről van szó, aki megbánta bűnét.” Az ítélet nem jogerős.

(hírTV)