Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Hirdetés

Novák Katalin kiemelte: a fiatalok és az idősek érdekei ugyanabba az irányba mutatnak, de van, amire már csak a fiatalok képesek, és van, amit még csak az idősek tudnak. E kettő összefogásával közös célok valósíthatók meg – hangsúlyozta.

Beszélt arról is: mindenki hagy valamilyen örökséget maga után a világon, ezért „meghatározó, hogy élünk, mit adunk tovább örökségként”.

Monspart Saroltára emlékezve azt mondta: az Idősek tanácsának aktív tagja volt, és kitartóan küzdött a céljaiért, például, hogy legyen olyan televíziós műsor, amely az időseket szólítja meg. Továbbá megalapította az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatát – fűzte hozzá.

A miniszter ismertette, hogy az először átadott díjat olyanok kapják, akik személyes életükkel Monspart Sarolta példáját követik, az idősekért dolgoznak, és nemcsak a közvetlen közelükben élőkért, hanem szélesebb körért is felelősséget vállalnak.

Korábban írtuk

A díjazottak szolgálata nélkül a közösségük gyengébb lenne – tette hozzá.

A díjat Kiss Erzsébet sportmisszionáriusi munkájáért, személyes példamutatásáért, Lóki Tamásné példamutató életútjáért, a sport iránti elhivatottságáért, az idősek mozgásra ösztönzéséért, Korik Andor Pálné pedig az idősek gyaloglóklubjaiban végzett önkéntes tevékenységéért kapta.

Monspart Sarolta a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett tájfutó világbajnok, 34-szeres magyar bajnok és Európa leggyorsabb női maratonfutója volt. 1980 és 1990 között a magyar tájfutó válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett, az 1990-es években a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnökségi tagjaként az elitprogramok – világbajnokságok, világversenyek – szervezéséért felelt. 2012-ben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökévé választották.