Hirdetés

„Senki sincs a törvény felett!” – súlyos szavak, de vajon kire gondoltak azok a romák, akik ezt a táblát a fejük fölé tartották mai tüntetésükön? Elvileg a gyöngyöspatai cigányokért kellett volna szólniuk a harangoknak, hiszen így hirdették meg a demonstrációt, de igencsak sokféle ember és szervezet keveredett össze a Nyugati téren. A patai szegregációs kárpótlásban érintett romák körülbelül egyharmada jött fel Pestre demonstrálni, de közülük is többen panaszkodtak, amikor hazaérkeztek, mondván, nem volt semmilyen rendes „kaja”, csak valami kekszet osztogattak.

Pártzászlót nem lehetett látni, de a kitűzőkből és az arcokból kiderült, hogy például a Kétfarkú Kutya Párt, a Párbeszéd, a Magyar Liberális Párt is képviseltette magát. Csendesen, barátságosan beszélgetve vegyült el a tömegben Niedermüller Péter és Kunhalmi Ágnes, tehát ott volt a DK, valamint az MSZP is, és még néhány ismert baloldali politikus a közelmúltból, mint Demszky Gábor, Magyar Bálint vagy Lendvai Ildikó.

De körbetekinthettünk a Soros-karéjon is. Csak néhány szervezet a sok közül, amely tüntetni jött ezen a vasárnapon: TASZ, Amnesty International Magyarország, Főnix Mozgalom, Szocsoma (Szociális Csomagküldő Mozgalom), Antifaschistische Aktion, és így tovább. De ott volt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az Oktatói Hálózat is.

Bőven akadt idegen szó, azaz magyarul nem is beszélő külföldi fiatalok ugyancsak jöttek, jelentős részük itt dolgozik Budapesten, és nem kizárt, hogy már a tavalyi önkormányzati választáson elérte és „beszervezte” őket a balliberális oldal. Mások kisebb, zárt közösségekben érkeztek.

Világos volt, hogy Gyöngyöspata és az ottani romákért meghirdetett tüntetés csak ürügy. Idővel jelentősen meg is haladta a balliberális aktivisták vegyes tábora a romák számát. Ezért is hozták Budapestre a demonstrációt, hogy megmozgathassák a balliberális ellenzéki tömböt. Egy férfi szomorúan mondta: „Mindenütt ott vagyunk, de sajnos nem százezren”, utalva talán a békemeneteken résztvevő kormánypárti tömegekre.

És bár ott virított a tömeg élén egy olyan molinó is, amelyen az állt, „Befogadó iskola = befogadó társadalom”, a képzeletbeli kard hegye Orbán Viktor és kormánya ellen fordult.

A demonstrálók a Nyugati térről a Parlamenthez vonultak, de útközben megálltak a Kúria épülete előtt. Itt a felszólalók a bíróságok függetlenségéért emeltek szót, sőt, biztosították a Kúriát, hogy megvédik a kormány agressziójával szemben. Ne feledjük, a gyöngyöspatai romák kárpótlása ügyében áprilisban hoz döntést a Kúria. Ez nyomásgyakorlás? Vagy inkább ajánlás egy hosszabb távú szövetségre a kormány ellen?

Kiderült az is, nagyon nem mindegy az érintett patai cigányoknak, hogy készpénzben vagy tanulási lehetőségekben kapják meg a szegregációs kárpótlást. Különösen azoknak nem, akik a hírek szerint már kölcsönt vettek fel a bíróság által megítélt pénzükre. Nincsenek olyan sokan, de akik uzsorásokhoz fordultak hitelért, azok már gondban vannak. Úgy tudni, hogy az uzsorások egyik-másik családnál sürgetni kezdték a jelenős kamattal megtoldott összeg visszafizetését. A romák, mintha biztosra akarnának menni, a „Szabad bíróság, szabad Gyöngyöspata!” szlogent skandálták, sorsközösségben érezve magukat a bírákkal, miután rájuk tört „Orbán Viktor, a diktátor”!

Feltűnően sok volt az angol nyelvű tábla, ezek egyike egyenesen a miniszterelnök leváltását követelte. Azt mondtuk, a gyöngyöspataiak problémája csak ürügy. Az ellenzék lándzsahegyként tolja előre maga előtt a magukat áldozatnak érző cigányokat.

Setét Jenő, a tüntetés fő szervezője, az Idetartozunk Egyesület elnöke, a balliberális tömbbe mélyen beépült ember kemény hangot ütött meg, amikor a parlament előtti Andrássy-szobornál felállított színpadra lépett. Setét harcos jogvédő. A tömegben ácsorgó és erősen öregedni látszó Horváth Aladár utódjának tartják. Hadd ragadjuk ki most az ő beszédét a szónoklatok sorából! Hiszen Setét Jenő azt mondta, hogy amit az Orbán-kormány csinál, az az elmúlt harminc év legdurvább támadása a hazai cigány közösség ellen, és ez a kabinet a cigányokat akarja felhasználni a bíróságok elleni akciójához. Hozzátette még, hogy azelőtt szélsőjobboldali szervezetek támadták a cigányokat, most már – szerinte – a kormány teszi ezt.

Aztán fellebbentette a szél az abrosz sarkát, és mint annyiszor a nap folyamán, megint előbukkant az alapvető tézis: a kárpótlás nem munkabér, azért nem kell megdolgozni. A kárpótlás az, amit a jog biztosít. Több felszólaló szinte betűről betűre elismételte ugyanezt. Pénz, pénz, pénz…

Ha már Orbán Viktor, akkor Setét Jenő nem titkolta, hogy akárcsak a miniszterelnök, ő is Soros-ösztöndíjas volt. Nem tette hozzá, hogy ő, a miniszterelnökkel szemben, az is maradt.

Buzgón forgatott az osztrák ORF, de a Hír TV is. Sermer Ádám, a Magyar Liberális Párt ügyvivője nyilatkozott a magyar csatornának, makacsul állítva, hogy a kormány nem akar kárpótlást fizetni a gyöngyöspataiaknak, a bírósági ítélet ellenére sem, ez pedig nem fér össze a jogállamisággal.

Súlyos csúsztatás. A kormány fizetni fog – de nem akarja elkótyavetyélni a pénzt. Szakmát, tudást akar a romák kezébe adni. Horváth László, a Fidesz-KDNP parlamenti képviselője, miniszterelnöki megbízott szerint mára a felére csökkent a roma munkanélküliek száma. Ezt a folyamatot érdemes erősíteni, nem a felelőtlen pénzosztást. Mert ez viszi előbbre a romákat, de az egész országot is. Nincs más út.