A Real-PR 93. azt közölte szerdán az MTI-vel, hogy felmérésük – amelyet ezer ember megkérdezésével készítettek május 30. és június 1. között – szerint a miniszterelnökről minden második magyar választó úgy gondolja, hogy mindent megtesz azért, hogy az orosz-ukrán háború mielőbb békés módon véget érjen; csak 37 százaléknyian vélekednek a kérdésben ellenkezőleg, 14 százaléknyian pedig nem tudnak vagy nem akarnak válaszolni.

Hirdetés

Ha csak a határozott véleményeket veszik számításba, körükben 57 százalék tartja Orbán Viktor erőfeszítéseit egyértelműen békepártinak – tették hozzá.

A többi politikai szereplő kapcsán a negatív vélemények vannak egyértelmű többségben: Vlagyimir Putyin orosz elnökről a magyarok közel háromnegyede (72 százalék), Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről és Joe Biden amerikai elnökről a magyarok kétharmada (67-68 százalék), míg az Európai Unióról és a hazai baloldali pártokról a magyarok egyaránt 61 százaléka, de még a Mi Hazánk Mozgalomról is 44 százaléka gondolja azt, hogy nem tesz meg mindent a háború mihamarabbi békés lezárásáért.

A béke előmozdítása érdekében tett lépéseket illetően az EU-ról mindössze a magyarok egynegyede (24 százalék), az ukrán elnökről pedig mintegy 17 százaléka, a Mi Hazánk Mozgalomról és a baloldali pártokról 14-15 százaléka, az amerikai és az orosz elnökről pedig csupán 11-11 százaléka nyilatkozott elismerően – írták.

Korábban írtuk

A Mi Hazánk Mozgalom vonatkozásában viszonylag nagy azok aránya, akik nem válaszoltak a kérdésre (42 százalék), így a magyar ellenzéken belül is különbséget lehet tenni a határozott vélemények alapján, ugyanis csak ezeket figyelembe véve a baloldalról 82 százalék, a Mi Hazánkról 75 százalék gondolja, hogy nem tesz meg mindent a béke érdekében.

Úgy folytatták, hogy alapvetően meghatározzák a véleményeket a pártpreferenciák, a kormánypárti és a baloldali szavazók eredményei között minden politikai szereplőt illetően határozott különbség van: a Fidesz szavazóinak 84 százaléka vélekedik úgy, hogy a magyar kormányfő mindent megtesz a háború mielőbbi békés lezárásáért, a baloldali szavazók közül 15 százalék válaszolt ekképpen.

Figyelemre méltó eredménynek nevezték, hogy a magyarországi baloldali pártok szavazótáborán belül is másfélszeres többségben (43 százalék) vannak a béke ügyében tett, baloldali lépéseket keveslők, szemben azokkal, akik e téren elégedettek (29 százalék). Ezek alapján elmondható, hogy a baloldali szereplők még saját támogatóikat sem tudták meggyőzni arról, hogy nem a háború pártján állnak.

A felmérés készítői szerint nem meglepő, hogy kormánypárti szavazók baloldali pártokról alkotott véleménye pedig még ennél is kedvezőtlenebb, 78 százalékuk válaszolt negatívan a kérdésre.

Jelentős véleménykülönbség van a fegyvereket vásárló és szállító Európai Unió tevékenysége megítélésében is: a Fidesz-szavazók többsége (78 százalék) kritikus és úgy gondolja, hogy az EU vezetése nem tesz meg mindent a békéért. A baloldali szavazók pedig erősen megosztottak, 41 és 44 százalékuk értékeli az Európai Unió vezetését pozitívan, illetve negatívan a kérdésben.

Közölték azt is, hogy megfigyelhető, hogy pártválasztástól függetlenül mind a háborút kirobbantó orosz, mind a védekezéshez fegyvertámogatást követelő ukrán elnök, valamint a legnagyobb fegyverszállító Amerikai Egyesült Államok elnökének munkáját úgy értékeli az abszolút többség, hogy nem tesznek meg mindent a békéért – áll a felmérésben.