Fotó: MTI/Mohai Balázs, illusztráció

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) anonim módon működő drogelemző rendszer bevezetését javasolja a magyarországi fesztiválokra, amivel szerintük csökkenthető lenne az ismeretlen eredetű partidrogok káros hatása.

Sermer Ádám, az ellenzéki párt ifjúsági tagozatának (LiFT) elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatója után az MTI-nek elmondta, javaslatuk értelmében a fesztiválozók leadhatnák a birtokukban lévő drogokat egy elemzőközpontnak, ahonnan részletes leírást kaphatnának a szer összetételéről, és ennek tudatában eldönthetnék: beveszik vagy kidobják azt.

A liberális politikus szerint Angliában már sikeresen működik hasonló rendszer, és az ottani tapasztalatok szerint a vizsgálatot kérők fele végül nem vette be a birtokukban lévő drogot.

Ez a módszer Magyarországon is hatékony lehet – hangsúlyozta Sermer Ádám, aki szerint a rendőrségi fellépések nem hatnak megelőzően a drogfogyasztásra, a „kormány drogpolitikája pedig valójában struccpolitika”.

Sermer emlékeztetett arra is, hogy a Liberálisok ifjúsági tagozata a dekriminalizáció, a megelőzés irányából közelíti meg a drogkérdést, korábban ezért gyűjtöttek aláírásokat a marihuána legalizálásáért, amit az ügy megoldása első lépésének tartanak.

MTI