Fotó: MTI, archív, illusztráció

Győzött a demokrácia és a jogállamiság iránti igény az Európai Parlamentben – örvendezett közleményében a 0 és 1% közötti támogatottságú párt -, a képviselők 448 szavazattal megszavazták a Sargentini-jelentést, azaz nagy fölénnyel mondtak nemet az Orbán-kormány illiberális politikájára.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A Liberálisok üdvözlik, hogy a Európai Parlament képviselői kiálltak az európai értékekért, a magyar jogállam és a demokrácia helyreállításáért, a magyar emberekért, és leszögezték, hogy Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, Magyarország nem egyenlő Orbán Viktor illiberális kormányával – írták a közleményben.

Szerintük Európa kiállt a magyar emberek szabadságáért és az alapvető emberi jogokért, felszólalt a magyar jogállam és a demokrácia védelméért, a magyar sajtószabadság, a Fidesz által megtámadott civilek, a tudományos élet és az oktatás függetlenségéért, és az uniós értékekért. Azokért az értékekért, amelyek mellett 2004-es csatlakozásunkkor a magyar kormány is letette az esküt, és amelyeket most jogosan kérnek számon a magyar kormányon. Orbán Viktor és a Fidesz évek óta rombolja a magyar demokráciát és a jogállamot, ezzel pedig már Magyarország uniós tagságát is veszélybe sodorták. Ahogy a tegnapi EP-vitán is kiderült: az uniós értékek megvalósulása híján hazánkat ma nem vennék fel az EU-ba. A Liberálisok remélik, hogy a mostani EP-szavazás eredménye észhez téríti Orbán Viktort és a Fideszt, és ezen túl – tiszteletben tartva az európai értékeket és az alapvető jogokat -, nem kockáztatják tovább hazánk uniós tagságát!