Az öntödei partnerek támogatásával létrehozott kiállítás a Miskolci Egyetem új, most megnyíló Öntészeti szemléltetőeszköz- és dokumentumtárában látható.

A technikai fejlődés, a konstrukciók finomodása naponta új kihívás elé állítja az öntőipart. A ma még korszerű termék holnapra már elavul, bizonyos értelemben véve műtárggyá válik. A mostani kiállítás alapja az a gyűjtemény, amelynek 134 darabját (öntvényt és installációt) az Öntödei Múzeum 2009-ben – a múzeum alapításnak 40. évfordulóján – „születésnapi ajándékul” 58 cégtől, illetve szakembertől kapott.

A kiállításban nemcsak gépipari berendezések, de dísztárgyak, bútorok és használati eszközök is láthatók. Egyes daraboknál meghagyták az öntvényen a fém áramlását biztosító beömlőrendszert is. Egy tűzoltószerelvény mellett kiállítják mind a 16 db kokillaöntvényt, melyekből megmunkálásuk után a terméket összeszerelik. Látható olyan öntvény is, ahol egy alig öklömnyi gépkocsialkatrész 10–12 éves fejlesztési lépései követhetők a járműipar állandóan változó igényének megfelelően.

A kiállítás helye: Miskolc, Egyetemváros C2 épület

A kiállítás megnyitásának ideje: 2011. február 12.