Mint fogalmazott, úgy látják, hogy a miniszterelnök felesége a kormány által meghirdetett Új Tulajdonosi Program első lépéseként vásárolta meg ezt a megközelítőleg két hektárnyi rét, legelő és gazdasági épület megjelölésű területet. Hozzátette: mindenképpen befektetési célú vásárlás történt, ezt a MeH sajtóosztálya is elismerte. Dobrev a „nagy elődök” nyomdokába lép, és beszáll abba a földprogramba, amelyben már több szocialista politikus is komoly lépéseket tett, így Bábolna polgármestere, Horváth Klára vagy Benedek Fülöp volt államtitkár is – emlékeztetett Budai.

A Magosz szövetségi igazgatója nem érti, mi indokolta, hogy egy ilyen alacsony aranykorona értékű külterületi ingatlanért miért ad ennyi pénzt valaki, illetve kérdés az is, mi az oka, hogy egy ilyen kis településen – ahol legfeljebb ötszáz ember él és igazán nagy idegenforgalmi jelentősége nincs -, ilyen hatalmas összegű befektetést hajtott végre Dobrev Klára. Olyan hatalmas vételárat írtak ki erre a földterületre, amennyiért egy helyben lakó sem fog elővásárlási igényt benyújtani, mert ez a terület 2-3 millió forintnál többet nem ér – magyarázta Budai, aki megjegyezte, most már csak azt kellene tudni, Dobrev valóban annyiért vásárolta-e meg ezt a területet, mint amennyiről a szerződés szól, vagy esetleg létezik egy másik, úgynevezett háttérszerződés is, amely sosem kerül majd be a földhivatalba, és a valós vételárat az tartalmazza – olvaható a legnagyobb ellenzéki oldal hivatalos oldalán.

Budai azt várja Dobrev Klárától, hogy hozza nyilvánosságra vagyonnyilatkozatát, hogy kiderüljön, miből vásárolta ezeket az ingatlanokat, illetve számoljon el azzal is, hogy ez a vételár tulajdonképpen hogy jött össze. Sajnálatosnak nevezte, hogy ha a gyanúja megalapozottnak bizonyul, akkor az egész ügy mögött a jelenleg hatályos földtörvényben szereplő elővásárlási jog kijátszása és a helyben lakók kizárása áll. Érdekességként hozta fel, hogy az egyik napilap szerint az eladók sosem találkoztak Dobrevvel – ez azért furcsa, mondta a civilben ügyvéd politikus, mert egy szerződés aláírásakor a szerződő feleknek jelen kell lenniük.

A miniszterelnök felesége talán már készül a kormányzás utáni időszakra, és azért fektet be külterületi termőföldekbe, mert esetleg a kormányzás után férjével együtt gazdálkodni kíván. A Magosz örömmel üdvözli Dobrev Klárát és férjét a gazdálkodók sorában – jegyezte meg némi iróniával Budai Gyula.

(lanchidradio.hu)