Több ország is szigorú lépéseket tett a migráció megfékezésére, közben a vezető politikusok retorikája is enyhült.

Képernyőfotó: echotv.hu


Képernyőfotó: echotv.hu

Jó példa erre Angela Merkel idevágó kijelentése, amely szerint Magyarország Németországot is védi. Ezzel párhuzamosan a szocialisták itthon elnökválasztásra készülnek, eközben a Jobbikot anyagi csőd fenyegeti az ÁSZ korábbi büntetése miatt és a pártot elhagyók száma is folyamatosan növekszik. Az ezeket érintő kérdésekről ütköztették érveiket az ECHO TV Angard című műsorának vendégei.

Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója már a műsor elején elismerte, hogy olyan vezetők, mint Vlagyimir Putyin, vagy Donald Trump mellett már a Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor által felvetett kérdések is vitát generálnak.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport ügyvezetője hangsúlyozta, hogy Angela Merkel német kancellár osztja az álláspontot, amely szerint hazánk már Németországot is védi a magyar-szerb határon felállított kerítésével.

A kontinenst érintő migrációs válság mellett a műsor kiemelt témája volt a magyar belpolitika állapota is. Az MSZP közelgő tisztújításáról Böcskei Balázs elmondta, amellett, hogy a teljes érdektelenség jellemzi, megfigyelhető egy erős alulinformáltság is, ugyanis az emberek nem tudják, miben áll az egyes elnökjelöltek – Mesterházy Attila, Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan – programja. Gajdics Ottó a műsorban felidézte a szocialista párt korábbi társadalmi beágyazottságát, párhuzamba állítva azzal, hogy ez napjainkra teljesen szertefoszlott.

A Republikon Intézet stratégiai igazgatója arról is beszélt, hogy a Jobbik körüli jelenlegi történések – ÁSZ büntetés, büntetőeljárással fenyegetés, árulással vádolás – normális esetben egy párt végét jelentik, de legalábbis ellehetetlenítik a párttagok közös platformra helyezkedését. Mráz Ágoston hasonló diagnózist állított fel: a Nézőpont Csoport ügyvezetője elmondta, a Jobbik fennállásának legnagyobb válságával néz szembe, amely a párt szimpatizánsainak számán is érzékelhető lesz. Könnyen megeshet, hogy a lakosság 20 százalékának támogatása a negyedére zsugorodik össze.

A teljes műsort erre a linkre kattintva nézhetik meg.