Az érdekképviseleti szervezet nyílt levélben fordult a főpolgármesterhez, azt kérve: a főváros enyhítse, és ne súlyosbítsa a budapesti közlekedési válságot. Álláspontjuk szerint „a kialakult közlekedési káosz” egyértelműen a szakmailag elhibázott forgalomszervezési döntések következménye.

Hirdetés

A szervezet azonnali válságkezelő intézkedésként azt javasolja: a lezárások idejére adják vissza a kísérleti kerékpársávokat az autósoknak, és jelöljenek ki ideiglenes P+R parkolókat a közösségi közlekedés csomópontjaihoz igazítva. Továbbá a lezárásokat és forgalomkorlátozásokat szervezetten és tervezetten bonyolítsák le, például párhuzamos útvonalakat egy időben ne zárjanak le, lezárások esetén pedig biztosítsanak táblával jelölt terelő utat.

A Magyar Autóklub emellett stratégiai javaslatokat is megfogalmazott „az újabb közlekedési válságok megelőzése érdekében”. A szervezet szorgalmazza az M0 nyugati szektorának megépítését, a Kiskörút, a Nagykörút, a Hungária körút és a sugárirányú főutak csomópontjainak korszerűsítését, valamint a Duna BKK-hajókkal való fokozott kihasználását.

A nyílt levélben kiemelték: egyetértenek az élhető város koncepciójával, de nem úgy, hogy más közlekedők kárára aránytalan mértékben előnyben részesítik a kerékpárosokat, az infrastrukturális feltételrendszer megteremtése nélkül. „A holnap közlekedő közösségének érdekei mellett legyenek tekintettel a ma közlekedők érdekeire” is – kérték.

Korábban írtuk

A döntéshozatal során élvezzen prioritást a közlekedésbiztonság és a levegőszennyezettség csökkentése, a működőképesség fenntartása mellett! – áll a nyílt levélben.