A jogi elemző intézet a bejegyzésében úgy fogalmazott: „ahogy az várható volt”, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) elfogadta a Gwendoline Delbos-Corfield nevével fémjelzett jelentést, amelynek „célja, hogy megfossza Magyarországot az uniós helyreállítási alapból származó forrásoktól”. Méghozzá – folytatták – „mondvacsinált okokból, az európai értékek megsértésére hivatkozva”.

Hirdetés

A balliberális többségű LIBE bizottságnak „az sem számított”, hogy a jelentés „hemzseg szakmai, jogi és politikai tévedésektől” – írták.

Az AK értékelése szerint a jelentés elfogadásából is látszik, az EP „nehezen viseli”, hogy „a magyar kormány kompromisszumkészségének köszönhetően közeledtek az álláspontok a magyar helyreállítási terv kapcsán az Európai Bizottság és Magyarország között”. Ezért még a háborús helyzetben is „képesek egy ideológiailag motivált, politikai természetű támadást indítani” Magyarország ellen – áll a bejegyezésben.

Hozzátették: az elfogadott dokumentum „követelőző, szinte fenyegető hangnemben” utasítja az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot a Magyarországgal szembeni keményebb fellépésre, ezáltal „további konfliktust próbál előidézni egy egyébként is viszályokkal teli időszakban, éket kíván verni az uniós intézmények és a tagállamok közé egyaránt”.

Mint felidézték, a jelentés mellett 47-en szavaztak, köztük „a magyar balliberális holdudvarból” Donáth Anna; tízen ellene, és ketten tartózkodtak.

„A hazai baloldal ahelyett, hogy segítene a háború okozta gazdasági kihívások megoldásában, a magyar kormány és a bizottság közötti megállapodás megfúrásán tevékenykedik” – állapította meg az intézet, amely szerint „szurkolnak a háborús inflációnak, a gyenge árfolyamnak és a tervek elfogadásának késleltetésével megakadályoznák, hogy az uniós források a gazdaság megerősítésére szolgáljanak, ezáltal azt is aláássák, hogy béremelést kapjanak a helyreállítási forrásokból a hazai pedagógusok és egészségügyi dolgozók”.

Korábban írtuk