Fényévekre vannak a magyar egyetemek a világszínvonaltól – írja közleményében az LMP.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az LMP azt fájlalja, hogy a Times magazin világ legjobb egyetemeit listázó kiadványában nincs magyar intézmény a top 200-ban.

Szerintük az egyetemi oktatók és kutatók emberfeletti erőfeszítése ellenére is „folyamatosan csúsznak lefelé a magyar egyetemek a nemzetközi rangsorokban”. Ez pedig álláspontjuk szerint arra vezethető vissza, hogy nem adottak a feltételek a normális kutatáshoz: egyszerűen tehát nincs pénz, az oktatók-kutatók pedig túlterheltek.

A párt meggyőződése szerint a felsőoktatás kapuit jobban ki kell tárni: minél több fiatal tanuljon tovább vagy szerezzen használható szakmát. Ennek érdekében meg kell szüntetni a felsőoktatás fizetőssé válását, bővíteni kell az ösztöndíjakat. A központilag meghatározott keretszámok rendszerét pedig az állami fenntartó és az intézmény közötti szerződésnek kell felváltania, amely a hallgatói létszámra vonatkozó előirányzatot is tartalmaz. Alapvetés, hogy vissza kell állítani az egyetemek autonómiáját: a kancellária-rendszer vétójogos gyámkodását meg kell szüntetni. 

Az LMP egy Jövő Alapot hozna létre, amelynek alapvetése, hogy mindenki számára biztosítani kell bármennyi diploma és a doktori fokozat tandíjmentes megszerzését, ugyanis a tudás a legkönnyebben és legfenntarthatóbb módon szaporítható, legértékesebb gazdasági erőforrás. Ehhez a GDP legalább 8%-át kell átfogóan az oktatásra, a jövőbe való befektetésre fordítani. Ez a költségvetési forrástöbblet többek között azt is biztosítaná, hogy meg lehessen emelni az oktatásban dolgozók bérét.