Az LMP társelnöke erről online sajtótájékoztatón számolt be, hangsúlyozva: mivel pártja ebben a ciklusban nincs jelen az Európai Parlamentben, fontosnak tartja a rendszeres kapcsolattartást az uniós intézményekkel.

Hirdetés

Közölte: az LMP kiemelten támogatja az Európai Bizottság által szorgalmazott zöld fordulatot, és szükségesnek tartja, hogy arról megállapodást szülessen, ám a magyar kormány hozzáállását ehhez nem tartja megfelelőnek a párt. 

Kendernay János elmondta: köszönetet mondott Várhelyi Olivérnek a nemzeti régiókról szóló uniós polgári kezdeményezés támogatási határidejének meghosszabbításáért. Felvetette azt is: megoldást kell találni a Szlovákia és Magyarország viszonyát is mérgező, a II. világháború után Csehszlovákiában született Benes-dekrétumok problémájára is, ám, mint mondta, a magyar külügyi tárca ezen kezdeményezésére még csak nem is reagált.

Korábban írtuk

A társelnök azon meggyőződésének is hangot adott, hogy a kilábalásnak a járvány okozta válsághelyzetből a zöld fordulaton, valamint a szociális juttatások és a helyi gazdaságok megerősítésén kell alapulnia, amelyhez az uniónak is hozzá kell járulnia.

Kijelentette azt is: az Európai Bizottságot is felelősség terheli azért, mert Magyarországon az uniós források gyakran célt tévesztenek, az emberek helyett az oligarchákat segítik. Ezért a kilábalást segítő források felhasználásának alapos ellenőrzését szorgalmazta.

Közvetítette Európa zöld polgármestereinek kérését is arra vonatkozóan, hogy közvetlenül is hozzájuthassanak uniós támogatáshoz.

Emellett felhívta a figyelmet az európai munkaerőmozgás szabályozásának gyengeségeire is, a mezőgazdasági támogatások újragondolásának szükségességére a helyi gazdaságok érdekében, és szorgalmazta a Magyarországgal szemben indított és elhúzódó, az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás mihamarabbi lezárását.

Ugyan az LMP a jelenlegi Európai Parlamenti ciklusban nem rendelkezik képviselettel, indokoltnak tartjuk, hogy Magyarország zöld pártja folyamatos kapcsolatban lehessen az európai intézmények vezető képviselőivel. Ezt azért is tartjuk fontosnak, mivel az Európai Unióban egyre több országban és egyre több nagy városban, ahogy pár napja Franciaországban is a zöld pártok kormányzati felelősséget vállalhatnak, és ezen keresztül tevőlegesen alakíthatják európai közösségünk sorsát. A pár hónapja hivatalban lévő Európai Bizottság pedig világos lépéseket szándékozik tenni az európai zöld fordulat elindítása érdekében. És ezt az erőfeszítést, ellentétben a magyar kormánnyal, mi kiemelten támogatjuk. #brüsszel #onlinesajtótájékoztató #európa #zöldfordulat #greendeal #zöldek

Gepostet von Kendernay János am Dienstag, 30. Juni 2020