Hirdetés

A miniszter közölte: erről beszélt Portugália egyik legnagyobb kereskedelmi csatornájának, a TVI Portugalnak.

„Az interjúban többek közt érintettük a portugál elnökség eddigi eredményeit és az előttünk álló további feladatokat. Örvendetes, hogy hosszú idő után újra személyesen találkozhatnak az EU-tagállamok képviselői, amely minden bizonnyal új impulzusokat ad a tárgyalásoknak” – fogalmazott bejegyzésében Varga Judit.

Hozzátette: szóba kerültek a magyar-portugál kétoldalú kapcsolatok is. „Ezzel kapcsolatban elmondtam, hogy noha országaink földrajzilag Európa különböző pólusain helyezkednek el, a pozitív hangvételű, kölcsönös tisztelet talaján álló párbeszéd révén egyre több kérdésben tudunk közös szempontokat feltárni” – írta.

Az interjúban összegezték Magyarország koronavírus elleni védekezését és annak sikerességét. „A magyar kormány időben felismerte a keleti vakcinák hatékonyságát, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy hazánk átoltottság terén az első legyen az Európai Unióban” – írta Varga Judit.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek a portugáliai Portóban pénteken kezdődő, kétnapos, nem hivatalos találkozója középpontjában a szociálpolitika, a koronavírus okozta járványhelyzet, illetve a pandémia visszaszorítását célzó intézkedések áttekintése szerepel. Az első napra tervezett szociális csúcstalálkozón az uniós tagországok vezetői konferenciát tartanak az európai szociálpolitikai menetrend meghatározásának céljával.

Korábban írtuk

Varga Judit: Európa kihívásaira a válasz a munka alapú társadalom és a családok támogatása

Európa demográfiai és gazdasági kihívásaira a megfelelő választ a munka alapú társadalomban és a családok támogatásában látjuk – írta Varga Judit igazságügyi miniszter a kezdődő portói szociális csúccsal kapcsolatos Facebook-bejegyzésében péntek délután.

„Úgy gondoljuk, hogy a nemzetállamok a legalkalmasabbak arra, hogy a szakpolitikák kialakításakor figyelembe vegyék a gazdasági környezetet, valamint a társadalmi és kulturális hátteret.

Az Európai Unió azt a célt fogalmazta meg, hogy az aktívkorú népesség legalább 78 százalékát vonjuk be a foglalkoztatásba 2030-ig.

Magyarország jól működő modelljének és a magyar emberek munkájának köszönhetően ezt hajszál híján már ma is teljesíti, ezért mi, magyarok jóval ambiciózusabb célt tűztünk ki magunk elé, mint az Európai Unió.

A magyar kormány szándéka, hogy a következő évtizedben 85 százalékára emeljük a foglalkoztatottságot, sőt: 2030-ra az EU azon öt országa közé tartozzunk, ahol a legjobb élni, lakni, és dolgozni.

A járvány okozta gazdasági válság legyőzése európai szinten is az erős és versenyképes tagállamok teljesítményén múlik” – írta Facebook-oldalán Varga Judit.