Az Osztrák Köztársaság és a visegrádi négyek országainak büntetés-végrehajtási vezetői tanulmányozzák a hazai elítéltfoglalkoztatást – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) pénteken az MTI-vel. 

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Mint írták, a delegációnak Tóth Tamás vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka elmondta, nagy hangsúlyt fektet a fogvatartottak foglalkoztatására, oktatására, képzésére, valamint az elítéltek társadalmi visszailleszkedésének elősegítésére. 

A február 22-én átadott Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetről szólva Tóth Tamás elmondta, Magyarország legmodernebb börtöne fogvatartotti munkaerő bevonásával készült, az épületek külső és belső átalakításában pedig olyan elítéltek vettek részt, akik a szükséges szakképesítést és a gyakorlati tapasztalatokat már a börtönben szerezték meg. Elmondta azt is, az új büntetés-végrehajtási intézet kivitelezése során mintegy 80 ezer órát dolgoztak a fogvatartottak, és több mint 1 kilométer biztonsági kerítést, 2800 darab kerítésoszlopot, több mint 200 tekercs drótfonatot, 1700 tekercs NATO-drótot, több mint 300 tonna követ és csaknem 15 ezer téglát használtak fel. A börtön felszerelését – a rácsokat, zárkaajtókat, kilátásgátlókat, zárkaszekrényeket és ágyakat – is a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságainál foglalkoztatott fogvatartottak készítették.

A BvOP közlése szerint a külföldi delegáció tagjai meglátogatták a kiskunhalasi börtön területén működő varrodát is. 

A tájékoztatás szerint a magyar büntetés-végrehajtási szervezet fogvatartottak foglalkoztatásában elért eredményei Európa-szerte példaértékűnek számítanak, a szervezet a 2017-es év végére elérte a teljeskörű fogvatartotti foglalkoztatást. A fogvatartotti foglalkoztatásban elért magyar eredményeket már hosszú ideje figyelemmel kísérik a világon mindenütt, így rendszeresen érkeznek hazánkba a külföldi delegációk, hogy megismerjék az elítéltfoglalkoztatás sajátosságait. Az elmúlt két évben Magyarországra látogatott többek között az albán, a grúz, a lengyel, a román, sőt még a kínai büntetés-végrehajtási szervezet szakmai delegációja is.