A cikk szerint csütörtökön mutatták be a rendőrség legmodernebb kényszerítő eszközeit, köztük a rendőrök körében már régen várt és pozitívan fogadott, Taser X2 amerikai gyártmányú katódos elektromos sokkolót.

Hirdetés

A Taser X2-t az 1970-es évek óta fejleszti az Axon nevű amerikai cég, feltalálója a NASA egyik kutatómérnöke. A cél az volt, hogy olyan nem halálos eszközt fejlesszenek ki, amely adott esetben kiváltja a lőfegyvert – olvasható.

A lap idézi Lakatos Tibor dandártábornokot, az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának vezetőjét, aki elmondta, hogy a múlt év első öt hónapjában több mint hetvenezer olyan intézkedés volt, ahol a kényszer erejével kellett fellépni elfogások, előállítások, elővezetések során.

A bevezetés nem azt jelenti, hogy holnaptól már ilyen eszközökkel járnak a rendőrök az utcán, ugyanis ki kell dolgozni a jogszabályi hátteret, az intézkedéstaktikai elemeket az eszköz bevezetéséhez, másrészt pedig fel kell készíteni munkatársaikat az eszköz használatára. Ezek a lépések elkezdődtek – közölte.

Korábban írtuk

Lakatos Tibor elmondta azt is, a gyártó cég munkatársai felkészítették azokat a rendőröket, akik oktatni fogják az instruktorokat, akik a teljes közterületi rendőri állományt kiképzik a Taser X2 használatára.

A sokkolótól azt is várják, hogy kevesebb lesz a sérülés az intézkedések közben. A csütörtöki bemutatón kiderült az is, hogy nem lehet vele visszaélni, hiszen úgynevezett okoseszköz: kibiztosításától kezdve szoftvere naplóz minden használatot – olvasható a lapban.