Pintér Sándor külön méltatta azon török rendőrtisztek tevékenységét, akik a magyar határon teljesítenek szolgálatot. Mint fogalmazott: a török rendőrök az egyik legfegyelmezettebb és legeredményesebben dolgozó egység. A magyar belügyminiszter aláhúzta: Magyarország kész egy, a két ország által rendszerbe állított együttműködési mechanizmus kialakítására.

Hirdetés

Rámutatott: ezt az együttműködést segíti, hogy a világ jelenlegi kiemelkedő problémáit illetően a magyar és a török nézetek hasonlóak, nagyon sok esetben pedig teljesen megegyeznek. Süleyman Soylu felszólalásában elmondta, hogy szándéknyilatkozatot tettek az együttműködési mechanizmus létrehozásáról, amely mechanizmus egyebek mellett biztonsági és migrációs kérdéseket is magában foglal.

A kábítószerkereskedelem, a csempészet, a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni fellépés tekintetében erős az együttműködés a két ország között – emelte ki a török belügyminiszter. Soylu emlékeztetett: három magyar határátkelőhelyen 50 török rendőr teljesít szolgálatot. A török rendőrök eddig többek között 3776 illegális bevándorlót fogtak el – számolt be róla a tárcavezető.

Pintér Sándor a sajtótájékoztatón gratulált török hivatali partnerének ahhoz a fejlesztéshez, amit a rendőrség és a csendőrség területén elvégzett. „Ezek a fejlesztések Törökország rendészetét világszínvonalúra emelték” – hangsúlyozta a magyar belügyminiszter. Süleyman Soylu beszéde végén pedig úgy fogalmazott, hogy a török-magyar kapcsolatok példaértékűek az egész világ számára.

Korábban írtuk