Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára (j) és Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese (b) a díjazottokkal a turizmus, vendéglátás területén a legmagasabb állami kitüntetésnek számító Körösi Csoma Sándor-díj átadóünnepségén a Millennium Házában 2021. december 17-én. Balról a Kőrösi Csoma Sándor Nagydíjas Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Apátság perjele (b2), Fazekas Lajos, az Aquaticum Debrecen Kft. ügyvezetője (b3), Fekete-Dombi Ildikó, a gyulai Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kiállítóterekért felelős ügyvezető igazgatója (b4), Kopek Annamária, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság nyugalmazott osztályvezetője (b5), Mihályi László mestercukrász, a Mihályi Patisserie alapítója (b6), Michalkó Gábor geográfus, turizmuskutató, egyetemi tanár (b7) és Csizmadia András (b8), aki testvérének, Csizmadia Lászlónak, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának volt főigazgatójának posztumusz odaítélt Kőrösi Csoma Sándor Életműdíjat vette át

Dömötör Csaba, a turizmus, vendéglátás területén a legmagasabb állami kitüntetésnek számító Kőrösi Csoma Sándor-díj átadásán úgy fogalmazott: a díjazottak egész életüket feltéve azon dolgoztak, hogy „ne csak mi, hanem az egész világ tudja: Magyarország jó hely. Jó itt élni, jó ide jönni”.

Hirdetés

Az államtitkár az eseményen köszönetet mondott a turisztikai szektor képviselőinek, amiért a járvány legnehezebb hónapjaiban is helytálltak, hisz tudták: a turizmus a gazdaság egyik fő tartóoszlopa.

Arra is rámutatott, a kormány a járvány kezdetétől fogva támogatta a turizmus felszínen maradását, ezt követően pedig újbóli erősödését. Példaként említette, hogy a turizmust érintő támogatások a járvány első évében meghaladták a 800 milliárd forintot, ami európai összehasonlításban is kiemelkedő.

Dömötör Csaba szerint nem csak a túlélés volt a cél, hanem az, hogy ha „kinyílik a világ, a létező legjobb pozícióból” indulhasson újra a szektor. Ezért épült vagy újult meg 40 szálloda, 14 ezer magánszálláshely, 600 panzió és 114 strand.

Korábban írtuk

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese kiemelte, a turizmusban dolgozók közös eredménye, hogy az ágazat már jó úton halad, hogy visszaépítsék a 2019-es szintet.

Ugyanakkor jelezte, most amikor a járvány miatt kialakult válság hatására a munkaerő az egyik legkomolyabb kihívás a turizmusban, különösen fontos a kiemelkedő szakemberek teljesítményének elismerése.

Kőrösi Csoma Sándor Nagydíjban részesült Fazekas Lajos, az Aquaticum Debrecen Kft. ügyvezetője, aki részben Debrecen és az ország turisztikai szakterületi irányításában betöltött szerepéért vehette át az elismerést. 

Fekete-Dombi Ildikónak, a gyulai Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kiállítóterekért felelős ügyvezető igazgatójának egyebek mellett a kulturális turizmus menedzsmentben betöltött több évtizedes kiemelkedő szakmai munkáját ismerték el a díjjal.

Kopek Annamária, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság nyugalmazott osztályvezetője többek között a Balaton-felvidék természeti értékeinek turisztikai szempontok szerinti fejlesztéséért részesült a Kőrösi Csoma Sándor Nagydíjban.

Michalkó Gábor geográfus, turizmuskutató, egyetemi tanár a turizmus területén végzett tudományos kutatási tevékenységéért, valamint a turisztikai szakképzés fejlesztéséért kapta meg a díjat.

Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Apátság perjele egyebek mellett a lelkipásztori ellátása alá tartozó települések templomainak megújításáért nyerte el a kitüntetést.

Mihályi László mestercukrász, a Mihályi Patisserie alapítója többek között a francia cukrászati stílus hazai megteremtéséért részesült a díjban.

Posztumusz Kőrösi Csoma Sándor Életműdíjat kapott Csizmadia László, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának volt főigazgatója, aki egyebek mellett a magyar vendéglátás szakmai fejlődéséért részesült az elismerésben, amelyet testvére Csizmadia András vett át.

Az okleveleket és a vándorbotot formázó díjakat Dömötör Csaba és Könnyid László adta át a szakembereknek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint a Kőrösi Csoma Sándor-díjat 2019-ben hívta életre az ügynökség, az ágazat területén végzett kiemelkedő szakmai teljesítmények elismerésére.