Kormányinfó (2021. június 3.)

Kormányinfó (2021. június 3.)

Posted by Magyarország Kormánya on Wednesday, June 2, 2021
Hirdetés

A politikus közölte, hogy eddig mintegy 3,7 millióan kapták meg a második oltást, közülük több mint 8100-an betegedtek meg, 524-en pedig meghaltak a koronavírus következtében. Közölte: a részletes adatokat a kormány nyilvánosságra fogja hozni.

Hangsúlyozta: miután a magyar lakosság 54 százalékát sikerült beoltani, az ország a társadalmi immunitás közelében van.

Ehhez jönnek még azok, akik átestek a betegségen, így 60, de akár 65-70 százalék körül is lehet a védettek aránya – mutatott rá.

Gulyás Gergely azt is mondta: jelenleg minden oltóanyagból többlet van, így aki regisztrál, rövid időn belül múlva bármelyiket megkaphatja.

A miniszter közölte: úgy tűnik, a harmadik hullámot sikerült véglegesen letörni, nemsokára a tavaly nyáriakhoz hasonló adatok közelébe kerül az ország.

Ennek oka, hogy Magyarország rendkívül jól áll az oltásokkal – tette hozzá.

Megjegyezte: akit beoltottak, az a ma elérhető legnagyobb biztonságot mondhatja magáénak.

A koronavírus elleni védettséget igazoló magyar igazolvány digitális verziója meg fog felelni az Európai Unió hasonló dokumentuma szabályainak június 15-éig – közölte a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta: a magyar igazolvány digitális változata – az uniós szabályokkal összhangban – tartalmazni fogja az oltás típusát és a két oltás dátumát is.

Megjegyezte, az uniós szabályozás július 1-jén lép hatályba.

A miniszter közölte: a magyar védettségi igazolvány biztosítja Európában a legnagyobb szabadságot, mivel azt 11 ország elfogadja, Románia pedig a beutazási korlátozások nélküli „zöld zónába” sorolta Magyarországot.

Gulyás Gergely azt mondta, biztosak abban, hogy az uniós országok a fertőzöttségi adatok alapján Magyarországot „a legcsekélyebb mértékben sem fogják kockázatosnak tartani”.

Felidézte, hogy az uniós szabályok szerint kötelező elismerni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyagokat, és a tagállamok dönthetnek más vakcinák elismeréséről is.

Hozzátette: azok az országok, amelyekkel Magyarország már megállapodást kötött, minden Magyarországon elismert oltóanyagot el fognak fogadni, így az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert Sinopharmot, valamint a Szputnyik V-t is.

Az orosz oltóanyag EMA általi engedélyezését legutóbb a bajor miniszterelnök sürgette – közölte.

Rögzítette: Magyarország abból indul ki, hogy az utazási szabadság az EU-n belül szinte teljes lesz, hacsak az egyes országokban a fertőzöttségi helyzet és a magyarnál alacsonyabb oltottsági szint nem ad okot a határátlépések korlátozására július 1-jét követően is.

Bejelentette, megkezdődik a kárpátaljai magyarok oltása is, ennek részleteiről az operatív törzs ad néhány napon belül tájékoztatást.

Közölte, a rendelkezésre álló oltóanyagok száma elegendő ahhoz, hogy Magyarország ne csupán a határain belül élő magyarokra gondoljon, hanem a kárpátaljaiakra is. Elmondta, a határmenti térségből a kárpátaljai az egyetlen magyar közösség, amelynek nem biztosított az oltóanyag-elérés.

Gulyás Gergely azt mondta, a gazdaság újraindítása kell ahhoz, hogy Magyarország mielőbb túl legyen a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeken.

Közölte: Magyarország a legeredményesebb, legjobb tagállamok között van az Európai Unióban azzal, hogy csak 4,9-5 százalékkal csökkent gazdasági összteljesítménye tavaly.

A kormány szeretné, ha az ország már az idén azt mondhatná, „utolértük saját magunkat” – fogalmazott, hozzátéve: a következő időszakban fontos bejelentéseket tesznek a gazdaság újraindításáról.

Közölte: további 3,8 milliárd forintot biztosítanak a Magyar falu programban megvalósuló mellékútfejlesztésre, valamint újabb 20 milliárdot fordítanak az eddig 6 milliárd forint keretösszegű önkormányzati járda- és útpályázatokra.

A járda- és útpályázatokról azt mondta, az érdeklődés olyan jelentős volt, hogy 22-23 milliárd forintnyi igény érkezett.

Közölte, a kormány évről évre támogatja az önkormányzatok kötelező feladataihoz köthető fejlesztési beruházásokat, ebben különösen fontos a helyi infrastruktúra fejlesztése.

Idén, amikor a gazdaság újraindítása a cél, ezek a feladatok kiemelt támogatást igényelnek – mondta.

Gulyás Gergely közölte, a pályázat révén az önkormányzatok közvetlen támogatáshoz juthatnak.

Ellenzéki, valamint kormánypárti önkormányzatok is szép számmal találhatóak a támogatott önkormányzatok között – tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette: ez az utolsó online kormányinfó, a következőn már jelen lehetnek az újságírók.

Korábban írtuk

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva indokolt felvetésnek nevezte, hogy a 16 éven aluliak is látogathassanak zenés-táncos rendezvényeket védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttek kíséretében. Közölte: az ehhez szükséges rendeletmódosítást el fogja fogadni a kormány.

A fertőzöttség mértékén múlik az, hogy mikor vezetik ki egyes szolgáltatások igénybevételének védettségi igazolványhoz kötését – mondta egy másik kérdésre.

Felmerült az is, hogy az egyetemeken, főiskolákon nem egységes a szabályozás: van, ahol védettségi igazolvány nélkül is lehet személyesen vizsgázni, van, ahol ennek hiányában negatív PCR-teszt szükséges. Gulyás Gergely közölte, előnyös lenne, ha a rektori konferencia közös szabályokat fogadna el. Úgy látta, lehet különbséget tenni az oltottak és a nem oltottak között, mivel most már mindenki be tudja oltatni magát.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a javuló járványügyi adatokra tekintettel a kormány már nyáron megszünteti-e a veszélyhelyzetet, a miniszter úgy felelt: „csak addig fogjuk a veszélyhelyzetet fenntartani, amíg az indokolt”. Hozzátette: ugyanez vonatkozik a maszkhasználatra és a többi védelmi intézkedésre, tehát azok is addig lesznek érvényesek, amíg szükséges.

Ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy bár a vírus terjedése rendkívüli mértékben lassult, a fertőzöttek száma radikálisan csökken, de a vírus „még itt van velünk”.

Arra a kérdésre, hogy a debreceni vakcinagyár miért éppen Sinopharm-oltást fog gyártani, miért nem magyar fejlesztésű mRNS-alapú oltást, Gulyás Gergely azt mondta: a gyár magyar oltóanyagot fog gyártani, de vállal majd bérgyártást is, akár nyugatit, akár keletit, amerikait vagy kínait, de a fő profil a magyar oltóanyag lesz.

Arról is beszélt, hogy több százezer adag vakcina áll rendelkezésre, erre később szükség lehet, mert nem zárható ki, hogy harmadik oltás is kell majd. Ugyanakkor Magyarország segít azoknak az országoknak, amelyek az átoltottsággal nem állnak olyan jól, mint mi – fűzte hozzá.

Megjegyezte: azért szüntették meg az időpontfoglalás lehetőségét az AstraZeneca-vakcinára, mert a regisztrációnál nem volt rá igény, ugyanakkor a választék az oltóanyagokból szélesebb, mint bárhol a világon.

„Színtiszta” orvosi kérdésnek nevezte azt, hogy lehetővé teszik-e, hogy az érintettek az első AstraZeneca-oltás után másodjára más nyugati vakcinát kapjanak. Hozzátette: az AstraZeneca az egyik legjobb, legbiztonságosabb, legnagyobb védettséget biztosító oltóanyag.

Kitért rá: kétmillióan vannak, akiknek sem oltás, sem a betegségen átesés nem biztosít védettséget, őket arra biztatják, hogy oltassák be magukat.

Ez nem kötelező, szabadság és felelősség van, ezzel élhet mindenki – mondta.

A miniszter egyelőre még nem tartja elképzelhetőnek, hogy magánszolgáltatóknál is elérhető legyen a koronavírus elleni vakcina.

Beszámolt arról is, hogy május 31-vel bezárt a kiskunhalasi mobil járványkórház, mert a betegellátási feladatok csökkenése nem teszi szükségessé a működését. Közölte, az egészségügyi rendszernek olyan tartaléka az intézmény, amely baj esetén bármikor bevethető.

A miniszter a raktárban lévő lélegeztetőgépekről azt mondta: az stratégiai tartalék, amelyről azt kívánják, hogy soha többé ne legyen rá szükség, de jobb, ha van.

Emlékeztetett: ebben a ciklusban az orvosi és ápolói fizetések is jelentősen emelkedtek, és mivel megfeszített erővel kellett helytállnia a járványban az egészségügynek, a kormány azt tervezi, hogy többletszabadságot ad az egészségügyi dolgozóknak.

A minisztert más belpolitikai témákban is kérdezték. Azt, hogy a hatóságok elfogtak egy iszlamista magyar fiatalt, aki terrortámadást tervezett Magyarországon, Gulyás Gergely úgy kommentálta: mindenképpen jó jel, hogy a magyar hatóságok még a cselekmény előkészületi szakaszában fel tudtak lépni, és mindent megtettek annak érdekében, hogy mindannyiunk biztonsága sértetlen maradjon.

A honvédség „hirtelen vezetőcseréire” vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely azt mondta: semmilyen gyors vagy rendkívüli váltás nincs, Korom Ferenc tábornok saját felmentését kérte, amit elfogadott a köztársasági elnök, helyettese pedig a NATO brüsszeli központjában kapott olyan lehetőséget, amelyet elfogadott.

Az Országgyűlés előtt lévő, a pedofilokkal szembeni fellépéssel kapcsolatos törvényjavaslatról azt mondta, ma is van nyilvántartás, az új szabályozás ennek enged nyilvánosságot, vagyis lehetővé teszi a nyilvántartás megismerését.

A bérlakástörvényre vonatkozó fideszes előterjesztés kapcsán Gulyás Gergely a határozatlan ideig tartó, elidegeníthető és örökölhető bérleti jogviszonyt a „magyar jogrendszer állatorvosi lovának” nevezte, közölve: a kormány támogatóan áll minden olyan javaslathoz, amely ezt tulajdonjoggá változtatja. Úgy vélte: a tulajdonszerzés nem jelent rendkívüli kedvezményt, mert egy ilyen bérleti jog értéke általában 50-60 százaléka a forgalmi értéknek.