A legpesszimistább tagállam címért versenyben volt még Románia és Bulgária is. A románok 49 százaléka, a bolgárok 38 százaléka elégedett csak az életével, nálunk ez 52 százalék. Mégis verhetetlennek bizonyult hazánk, amikor arról faggatták az embereket: az elkövetkező egy évben várnak-e javulást az életükben. Erre a megkérdezettek mindössze tizenöt százaléka felelt igennel, ami bizony messze van Románia 41 százalékától. Kelet-Közép-Európából csupán a csehek és a szlovének bizonyultak az EU-átlagnál is boldogabbaknak.

A magukat baloldalinak valló magyarok nagyobb arányban (57 százalék) elégedettek a sorsukkal, mint a jobboldaliak (46 százalék). Hasonló eltérés figyelhető meg az uniós tagság értékelésénél is: a baloldali szavazók 53 százaléka szerint jó dolog az EU-hoz tartozás, míg a jobboldaliak közül csak 39 százalék vallja ugyanezt – derül ki az Eurobarometer legújabb felméréséből.

Igazán intő jel, hogy évről évre kevesebben tartják Magyarországon „kimondottan jó dolognak” a tagságot, és egyre többen választják a „se nem jó, se nem rossz” minősítést. Felhőtlenül örülhetünk-e ezek után, hogy az uniós átlagnál (48 százalék) is jobban bíznak a magyarok (60 százalék) az EU-ban? Talán azért, mert a saját kormányuk és parlamentjük iránt viszont jóval kevésbé viseltetnek bizalommal (21 százalék), mint az európai átlagpolgár. A hazai politikai pártok bizalmi indexe még az egy évvel ezelőttinél is mélyebbre süllyedt, és már csak nyolc százaléknál tart.

(Népszabadság)