A miniszter beszédében kiemelte, hogy az országban 36 ezerrel többen dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt, és a felnőtt lakosság 65 százaléka be van oltva. Ahogy az ország éllovas volt az oltásban, éllovas a gazdaság újranyitásában, szeretne éllovas lenni a gazdaság újraindításában is – mondta.

Hirdetés

Az olyan bátor vállalatok számára, mint a HBPO, a kormány jelentős pénzügyi támogatást nyújt ahhoz, hogy növeljék kapacitásaikat új technológiai megoldásokat vásároljanak. A vállalatoknak viszont kötelezettséget kell vállalniuk arra nézvést, hogy nem bocsátanak el senkit – jelentette ki Szijjártó Péter.

Kiemelte: Magyarország az elmúlt hónapokban sorra nyerte a nemzetközi vállalatok beruházásaiért folyó versenyeket. Ennek nyilvánvaló oka elsősorban a szakképzett munkaerő, de ugyanúgy számításba jön az a tény is, hogy európai összevetésben már a magyar gazdaságnak kell a legkevesebb korlátozó intézkedéssel szembenéznie – tette hozzá.

A miniszter ismertette: a HBPO Székesfehérvárott és Kecskeméten hajt végre beruházást összesen 774 millió forint értékben, ezekkel a beruházásokkal a vállalatcsoportnál Magyarországon foglalkoztatott 242 ember munkája válik gyakorlatilag betonbiztossá. A kormány ehhez 255 millió forintnyi támogatást biztosított.

Korábban írtuk

Az autóipar jelenti a magyar gazdaság gerincoszlopát, az ipari termelés 31 százaléka az autóiparból származik – hangsúlyozta a miniszter. Kulcskérdésnek nevezte, hogy az elsőkörös beszállítók folyamatosan bővítsék kapacitásaikat, és a nagy multinacionális vállalatok számára a beszállítói láncba minél több magyar vállalkozás tudjon bekapcsolódni.

A HBPO beruházásával Székesfehérváron a Volkswagen csoport számára gyártott alkatrészek gyártási kapacitása nő, Kecskeméten pedig a Mercedes számára gyártott front end modulok gyártása bővül.

A német hátterű vállalat beruházásához kapcsolódva a miniszter megállapította: a német és a magyar gazdaság ezer szállal kötődik egymáshoz. Minél jobban megy a német gazdaságnak, annál jobban megy a magyarnak is, minthogy 6000 ezer német vállalat működik Magyarországon, amelyek 300 ezer magyar embernek adnak munkát, családok százezreinek kiszámítható megélhetést – ismertette.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy egész Fejér megye büszke lehet magára, mert a beruházásösztönzési programban, amelyben a HBPO csoport is részt vett, összesen 60 beruházás valósul meg 48 milliárd forint értékben. Ehhez a kormány összesen 19 milliárd forintnyi támogatást biztosított a Fejér megyei vállalatok számára. Ezzel 12 500 munkahelyet őriznek meg a megyében, amiből 8000 közvetlenül székesfehérvári munkahely – mondta a miniszter.