Európai uniós szinten ez a legnagyobb arány. Az EU átlagában a lakosság 27 százaléka nem tervez nyaralást, vagy nem engedheti meg magának az utazást. Legkisebb mutatóval ebben a tekintetben Olaszország rendelkezik, ahol csak 12 százalék marad otthonában egész nyáron.

A felmérésből az is kiderül, hogy a nyaralni induló lakosság 51 százaléka hazáján belül keres pihenési célpontot. Huszonhét százalék más uniós országban, 21 százalék pedig az EU-n kívülre utazik.

A magyarok esetében a nyaralók 68 százaléka belföldön üdül, 22 százalék az EU más tagállamában, 10 százalék pedig az EU-n kívül.

A közvélemény-kutatás tanúsága szerint legtöbben a görögök közül nyaralnak belföldön, arányuk eléri a 85 százalékot. Legkisebb, mindössze 10 százalékos arányban a kicsiny Luxemburg lakói maradnak hazájukban.

Közleményében a bizottság arra is emlékeztetett, hogy külföldön valamennyi uniós polgár segítséget kérhet egy másik EU-tagállam nagykövetségétől vagy konzulátusától is. Csupán az Egyesült Államokban, Kínában és Oroszországban rendelkezik mind a 27 uniós tagállam diplomáciai képviselettel – emelte ki a közlemény.

(MTI)