Fotó: Demokrata/Vogt Gergely
Hirdetés

A képviselő távollétében szavait Havas István brüsszeli magyar lelkipásztor tolmácsolta.

A képviselő hangsúlyozta: a forradalomra és a szabadságharcra emlékezni és emlékeztetni kell. Nem felejthető az október 23-i tüntetések mámoros diadala, és a Molotov-koktélokkal harcoló forradalmárok, a pesti srácok szabadságharca. Ahogy nem felejthető el milliónyi külföldi ember szolidaritása a szabadságharc utáni megtorlásokban kivégzett áldozatok iránt.

Deutsch Tamás William Wallace skót szabadságharcost idézve emlékeztetett: életünket elvehetik, de szabadságunkat soha.

„Szabadságunkat továbbra is meg kell védeni, nem adhatjuk árulók kezére országunkat, nemzetünket” – hívta fel a figyelmet.

Korábban írtuk
Hirdetés
Hirdetés

Kovács Tamás Iván belgiumi magyar nagykövet beszédében elmondta: 1956 olyan sorsfordító eseménye volt a magyar történelemnek, amelyre a világon még mindig emlékeznek.

Emlékeztetett, hogy 1956-ban a magyarok egyenlőtlen küzdelmet vívtak és a legdrágább árat fizették szabadságukért a nemzetárulók miatt elbukott szabadságharcban.

Kiemelte: Brüsszelben sokszor a magyar történelmet és nyelvet nem ismerő és megismerni sem akaró hazug vélemények akarják megmondani, hogy éljünk hazánkban. Nem lehet hagyni – tette hozzá – hogy kiforgassanak minket történelmükből és demokrácia-szeretetünkből.

„Csak magyar szívvel védhetjük meg kiharcolt szabadságunkat és szuverenitásunkat” – húzta alá a nagykövet.