Fotó: YouTube (képernyőfotó)
Hirdetés

Günter Weissgerber azt mondta: ezek a politikusok nem veszik tudomásul, hogy Magyarország mint Közép-Európa része teljes mértékben egyenrangú velük, és a németek is sokat köszönhetnek a magyaroknak.

Kiemelte: a dánok például sokkal jobban bezárják a határokat, mint a magyarok, de a dánokat nem bántja emiatt senki, Magyarországot viszont kirekesztett országnak tekintik. Ez szerinte azért van, mert a magyarok zavarják az úgynevezett multikulturális világképüket.

A Magyarországot bírálók egy olyan ideológiát képviselnek, amelyet minden olyan állítás zavar, amely más szempontokat, ötleteket vagy tapasztalatokat tart fontosnak – vélekedett, arra bátorítva a magyarokat, hogy ne bújjanak el véleményükkel, tartsák meg határozott álláspontjukat.

Günter Weissgerber azt mondta: egyre inkább kiszorul a politikai életből az a generáció, amelyiknek még személyes emléke van a rendszerváltás időszakából, akik „lejárták a lábukat a demonstrációkon”. A következő generációknak pedig más tapasztalataik vannak, és amit csak hallomásból ismer az ember, mindig más, mint amit megélt – tette hozzá.

Korábban írtuk

Ezért a szociáldemokrata politikus szerint beszélni kell egymással, akár ki is kényszerítve a párbeszédet. Mindezt a kölcsönös tisztelet alapján, és nem úgy, sértegetve a másikat, ahogyan Manfred Weber és Katarina Barley folyton teszi – jegyezte meg.

Úgy fogalmazott: a magyarok a múltban többször is megmentették Európát, és vannak a muszlim megszállással kapcsolatban is tapasztalatok a régióban. Ez azonban szerinte nem iszlámgyűlölet, hiszen jogunk van megvédeni az identitásunkat.

Günter Weissgerber kijelentette: Magyarország 2015-ben is megmentette Európát. Elég csak azokra a képekre gondolni, amiket hónapokon át közvetítettek az autópályákon menetelőkről, Európa, sőt az Európai Unió rég széthullott volna, ha ezt a kontrollálatlan menekültáradatot Magyarország és mások, például Ausztria nem állította volna meg – közölte. Hozzátette: ebből a szempontból mindegy is, hogy Orbán Viktor vagy bárki más tette meg ezt, „bár kétség kívül ő volt az, aki megtette”.

A németországi viszonyokról megjegyezte: egyre több ember fél elmondani a véleményét, pedig ezek nem szélsőséges, hanem teljesen normális vélemények, egyszerű kérdések vagy kritikus megjegyzések. Aki Németországban nem követi a kormány irányvonalát, azt kiközösítik, és „nácinak nevezik” – emelte ki.

Bár a törvény szerint Németországban véleményszabadság van, a bíróságok is jól működnek, az igazságszolgáltatás jó, az ország jogállam, de a társadalmi klíma rettenetes Günter Weissgerber szerint. A félelem légköre jellemző Németországra, ez öt évvel ezelőtt még nem így volt, harminc éve meg pláne nem – vélekedett.

A német tájékoztatást teljesen egyoldalúnak nevezte, mint mondta: csak azt hallgatják meg, aki kritikusan nyilatkozik Magyarországról, ugyanúgy, ahogy négy éven át csak azt hallottuk, amit mások állítottak Donald Trumpról.

Arról, hogy alapító tagként kilépett a Szociáldemokrata Pártból úgy fogalmazott: a párt főként az Európa-politikával, a NATO-val, a véleményszabadsággal és az alapértékekkel kapcsolatos irányvonalakban megváltozott az 1989-ben képviselt pozíciójához képest. Azt mondta: korábbi pártja rossz úton indult el, és „ezen az úton lassan egy szektává válik”.

Günter Weissgerber magát „párton kívüli szociáldemokrataként” jellemezte, hozzátéve, hogy semmilyen más párt irányába nem nyitott.