Olyan törvényt szeretne elfogadtatni, amely támogatná az ide betelepedő románokat. Konkrétan minden ideérkezőnek 300 ezer lejt adna házépítésre, „villára”, 30 ezer lej letelepedési pénzt és szimbolikus egy lejért ezer négyzetméter földet. Akik ide költöznének, azoknak az állam kötelező módon munkahelyeket is kellene biztosítson – hangoztatta a Nagy-Románia párti szenátor.

Nem voltak román nyelvű táblák, ezért nem találtam meg időben a sajtótájékoztató helyszínét – ezzel indokolta a sajtótájékoztatóról való késését Gheor­ghe Funar. A Nagy-Románia Párt szenátora mielőtt a tájékoztató témájáról beszélt volna–, több percen át rágalmazta a magyarságot, ugyanakkor vehemensen tört ki a magyarság politikai képviselete ellen. Megismételte, pártja továbbra is törvényen kívül szeretné helyeztetni a RMDSZ-t, a most alakult Magyar Polgári Pártot pedig az RMDSZ mentőcsónakjának nevezte, és megígérte, hogy ezen a csónakon is előbb-utóbb léket fúr.

Bejelentette, Hargita és Kovászna megyékbe románokat kell telepíteni, az idetelepülőknek pedig anyagi támogatást kell adni. A helyhatósági választási kampány előkészítésével megbízott szenátor elmondta, eddig huszonnyolc megyébe látogatott el, és készítette elő a párt választási kampányát. Etnikai alapú előválasztásokat szeretne szervezni több megyében is annak érdekében, hogy a román pártok egységes listát állítsanak a helyhatósági választásokon. Bár nem nevesítették a személyeket, Hargita megye tizenkét helységében polgármestert indítanak a választásokon, és ezúttal a megyei tanácselnöki tisztségére is lesz jelöltjük.

Gheorghe Funar és Petru Teslovan, a Nagy Románia Párt Hargita megyei szervezetének elnökeA sajtó részéről több észrevétel is elhangzott, miszerint a fenti állítások nem fedik a valóságot, Funar úgy véli, az újságírók nem akarják megérteni az általa megfogalmazott üzenetet, amelyet hajlandó mindaddig ismételgetni, amíg felfogják.

Több törvénytervezetet is a sajtó rendelkezésére bocsátott, köztük a Románia és a románok nyugalmáról szólót, amelynek első pontja értelmében az országban betiltanának minden etnikai alapon szerveződött pártot. Ugyanakkor ezen tervezet szerint a magyar nyelvű műsorok sugárzását kitiltanák a közszolgálati rádió és televízió műsorából.

„Funar azt mondja, hogy a kontinuitás mentén itt van már vagy kétezer éve, akkor csak kellene tudja, merre van az állomás, és merre vannak a különböző épületek. Mi nem vagyunk itt csak mintegy 1100 éve, mégis tudjuk” – fogalmazott Ráduly Róbert Kálmán polgármester Funar azon állítására reagálva, hogy az egynyelvű, magyar táblák miatt késett a tájékoztatóról. Az elöljáró szerint a politikus sértegető kijelentései kimerítik a büntető törvénykönyv uszításra, bujtogatásra vonatkozó előírását, így az ügyészségnek nagyon gyorsan hivatalból kellene lépnie.

Továbbá arra is rávilágított, hogy az elmúlt hetekben Koszovó függetlensége kapcsán megszólaltatott Ioan Selejan, Hargita–Kovászna megyei ortodox püspök is hasonlóan súlyos kijelentéseket tett. Eszerint 13-14 ezer román embert űztünk el ebből a térségből. „Ezzel a kijelentéssel kapcsolatosan azt gondolom, hogy a püspök úrnak nagyon gyorsan igazolnia kell ezt, vagy elnézést kell kérnie a székely közösségtől. Különben azt kell mondani, hogy egy hazug ember ül Hargita–Kovásza megye görögkeleti püspöki székében” – fogalmazott Ráduly Róbert Kálmán.

(Csíki Hírlap, erdely.ma)