Hirdetés

Azbej Tristan a Hungary Helps ösztöndíjprogramjának keresztféléves évzáró ünnepségén kiemelte: az öt éve működő programmal a magyar kormány, a magyarországi egyházak és a magyar nép a szolidaritását, az összetartozását akarja kifejezni az üldözött keresztényekkel.

Azt mondta: a Magyarországon tanuló fiatalok történelmi hivatása, hogy az itt megszerzett tudással hazatérve saját közösségeik „élesztői” legyenek, és reményt vigyenek oda, ahol elkeseredés van.

Az államtitkár kitért arra: a magyar nép kultúrája keresztény hagyományokra épül, és az Afrikában, a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában élő keresztény közösségek nem „távoli, egzotikus rokonaink”, hanem „testvéreink az Úrban”.

Azbej Tristan arra kérte az ösztöndíjasokat, hazatérve mondják el közösségeiknek, hogy nincsenek egyedül, hogy van egy ország Európában, ahol gondolnak rájuk.

Korábban írtuk

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, Budapest 3-as számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselőjelöltje arról beszélt: a Hungary Helps Program neve egyirányú kapcsolatra utal, amelyben valaki segít valakinek, valójában azonban az együttműködéssel Magyarország is értéket kap. Az itt tanuló fiatalok emlékeztetnek arra, hogy mit jelent megtartani a hitet nehéz időszakban, és ez fontos tanulság a jólétben élő keresztény és nem keresztény európaiaknak egyaránt – mondta.

Az államtitkár arra figyelmeztette a fiatalokat, hogy hosszú és küzdelmes út elején vannak, hiszen hazatérve sok kihívás vár rájuk.

Bogárdi Szabó István református lelkész, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének korábbi püspöke a diákokat köszöntve úgy fogalmazott: noha „sokan és sokféle helyzetből jöttetek, Jézus Krisztus egybeköt bennünket”. Hozzátette: „mi, magyarok, nagyon örülünk, hogy itt, Magyarországon lehetünk együtt veletek és erősödhetünk a ti hitetek által”.

Kiemelte: bármilyen legyen is az ember sorsa, hányattatott vagy csodálatos, Jézus Krisztus követése tesz képessé győzni és tűrni, ő tesz képessé szabadságot szerezni és nélkülözni, másokat megszabadítani és vállalni a rabságot.

Bogárdi Szabó István azt kívánta a diákoknak, hogy amíg itt vannak, találjanak egymásban és „bennünk, magyarokban is testvérekre”. Hiszen aki Jézusban bízik, őt követi, minden Krisztust követőben testvérre talál – mondta a református püspök.

Az ünnepségen részt vett Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.