A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén dönt az alkotás elhelyezéséről.

Az előterjesztést jegyző Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a javaslatban emlékezetett arra, hogy az író mellszobrát eredetileg – még 2004-ben – az I. kerületi Vérmező területén állították volna fel, de akkor az illetékes fővárosi bizottságok nem hoztak határozatot az ügyben.

A margitszigeti helyszínt a Budapest Galéria szemlebizottsága is megfelelőnek találta, így már csak a fővároson múlik, hogy a tulajdonában lévő közterületen felállíthatják-e az alkotást.

Az alkotás köztéri elhelyezését – ahogy 2003-ban is – egy magánszemély, Demeter Vilmos kezdeményezte. A helyszínjavaslaton azért változtattak, mert a Vérmező elsődlegesen más történelmi eseményekhez köthető, így merült fel a Margitszigeten az úgynevezett művészsétány környezete. E sétányon, a Szent Mihály-kápolna közelében áll már három festőművész, Barabás Miklós, Munkácsy Mihály és Rudnay Gyula szobra is.

Wass Albert mellszobra nem kerül majd főváros tulajdonába, és az elhelyezés költségeit sem hárulnak az önkormányzatra, azt a kezdeményező állja.

Wass Albert 1908-ban született, a kolozsvári Ellenzék munkatársa és az Erdélyi Szépmíves Céh tagja volt. Farkasverem című regényéért 1934-ben Baumgarten-díjat kapott. 1944-től 1952-ig Németországban élt, majd az Egyesült Államokban telepedett le, 1956-tól a University of Florida tanára volt. Megalapítója az Amerikai Magyar Szépmíves Céhnek. Wass Albert 1998-ban halt meg.

(MTI)