Idén a megszorító intézkedések határozták meg a politikai preferenciákat, jelentős részben ennek a tényezőnek köszönheti a Fidesz, hogy körülbelül kétszeres támogatottsággal rendelkezik az MSZP-hez képest – mondta el a Szonda Ipsos kutatási igazgatója az InfoRádiónak.

Závecz Tibor közölte: év végére a másfélszeres Fidesz-előnyből kétszeres előny lett, ezzel együtt 2007 fő jellegzetessége az egykor 2,3 milliós MSZP-tábor fogyatkozása, amelyből 700-800 ezer ember került a bizonytalan szavazók csoportjába, mintegy 150 ezer ember pedig a Fidesz-szimpatizánsok közé.

Az emberek ebben az évben már a bőrükön érezhették a megszorító intézkedéseket, márpedig minden politikai preferenciát alapvetően meghatároz a személyes érdekek belelátása az egyes politikai erőkbe – hangsúlyozta a szakember.

A Szonda Ipsos kutatási igazgatója szerint a Fideszhez átpártolt szavazókat valószínűleg már sem a gazdasági helyzet javulása, sem Gyurcsány Ferenc esetleges távozása nem vinné vissza a szocialistákhoz.

Závecz Tibor hozzátette: a bizonytalan csoportba került 700-800 ezer szavazó körében alapvetően nem kedvezőtlen Gyurcsány Ferenc megítélése, nem miatta pártoltak el az MSZP-től, így távozása őket sem vinné vissza a szocialista táborba.

Ők úgynevezett megélhetési szavazók, akik a jobb megélhetés reményében csatlakoznak egy párthoz, beállítódásukat a baloldali szimpátia mellett elsősorban szociális szempontok befolyásolják, ezért csak az életszínvonal javulása vihetné őket vissza a szocialista szavazók közé – fejtette ki a szakember.

Népszavazási kilátások

A jövőre nézve a kutatási igazgató fontosnak tartja, hogy a következő kampányok – népszavazás, európai parlamenti választás – nagyságrendje zárójelbe teszi-e a 2006-os eseményeket, relativizálódnak-e az akkori momentumok.

Kérdésre válaszolva Závecz Tibor elmondta: nem hiszi, hogy messzemenő politikai következményi lesznek a népszavazásnak.

A Fidesz által kezdeményezett népszavazás kilátásairól a szakember közölte: nagyon nagy esély van arra, hogy az igenek száma meghaladja a kétmilliót, de fontos tényező lesz a részvételi arány is, amelynek feltornázása kemény feladat elé állítja a Fideszt. A közvélemény-kutatási adatok szerint az MSZP-nek nincs esélye arra, hogy a nemek arányát kritikus szintre emelje.

A Szonda Ipsos kutatási igazgatója úgy véli, hogy a Fidesz 2008-ban megőrizheti népszerűségét – különösen, ha a párt számára kedvezően alakul a népszavazás -, a 2006-os 2,3 millió és a jelenlegi 2,8 millió szavazója/szimpatizánsa közötti tartományban.

Giró-Szász: A gödör alja Gyurcsánynak kedvez

A szocialisták csak abban az esetben cserélnek miniszterelnököt, ha tovább csökken a támogatottságuk – jelentette ki a Századvég Politikai Iskola Alapítvány ügyvezető igazgatója. Giró-Szász András politikai szakértő az InfoRádiónak azt mondta: az elmúlt másfél-két év bebizonyította, hogy Gyurcsány Ferenc akkor is megőrizheti pozícióit, ha a tavaszi népszavazásokon az igenek győznek. Giró-Szász András közölte: jelenleg leginkább a kormányzat által végre nem hajtott intézkedések, illetve a végrehajtott intézkedésekben való csekély hit határozza meg a politikai erőteret.

A szakember az egészségbiztosítási rendszer átalakításával összefüggésben azt mondta: az emberek nagyon nehezen hisznek abban, amelynek pontos konstrukcióját senki sem képes felvázolni; ráadásul a biztosítók számára sem tiszta a kép.

Van-e még lejjebb?

A pártpreferencia adatokról a politikai elemző kifejtette: az MSZP mélyrepülése prognosztizálható volt a 2006-os választások és különösen a balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után; a miniszterelnök hitelességének teljes elvesztése rázúdult a szocialistákra is, és mivel megtartották Gyurcsány Ferencet, együtt jár a kormányfő és a párt népszerűség-vesztése.

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány ügyvezető igazgatója úgy véli: a szocialista párt élén csak akkor következhet be változás, ha olyan mértékben olvad tovább a szocialista szavazótábor, hogy a pártban úgy érzik: jobb azonnal megválni Gyurcsány Ferenctől.

Ha viszont azt érzik, hogy már elérték a gödör alját, és innen vezesse ki az MSZP-t az, aki ebbe a helyzetbe vitte a pártot, megőrizheti a pozícióit – fogalmazott Giró-Szász András.

A politikai elemző megjegyezte: a miniszterelnök számára az első nagy megmérettetés a 2009-es európai parlamenti választás lesz, nem véletlen, hogy addig szól Gyurcsány Ferenc pártelnöki mandátuma.

Túlélheti a népszavazást

A szakember hozzátette: egy érvényes és eredményes – a Fidesz számára kedvező kimenetelű – népszavazás politikai értelemben elszívja ugyan a levegőt a miniszterelnök elől, de a kormányfő az elmúlt egy-másfél évben annyi, számára kedvezőtlen fejleményt élt túl, hogy akár a népszavazási kudarc után is hatalmon maradhat.

Ennek okáról Giró-Szász András azt mondta: az MSZP-n belül és a társadalomban is nagyon magas a tűrésküszöb, a magyar politikusok könnyedén túlélhetnek olyan eseményeket, amelyekbe egy nyugat-európai politikus belebukna.

Kritikus tömeg

A közvélemény-kutatási adatokra visszatérve a Századvég Politikai Iskola Alapítvány ügyvezető igazgatója kifejtette: a 2006-os választások óta a szocialista pártot egy-másfél millió szavazó hagyta ott, közülük száz-kétszázezren szavaznának át a Fideszre, a többiek a bizonytalanok vagy a válaszmegtagadók közé kerültek.

Az ő identitásuk, emóciójuk nem változott, nem válnak közép-hosszú távon jobboldali szavazókká, ám a száz-kétszázezer megforduló szavazat is alapvető módon átrendezheti a viszonyokat egy parlamenti választáson – tette hozzá Giró-Szász András.

(inforadio.hu)