Az AMC, az Agrárminisztérium (AM), és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) közös felhívása kiemelte, hogy a méhek beporzásától függ az élelmiszertermelés 76 százaléka, Európában a növényfajok 84 százaléka. Nélkülük nem teremne meg számtalan gyümölcs, de a kávé, a kakaó, a vanília és a takarmánynövények sem, a méhek által termelt haszon euróban számolva százmilliárdokban mérhető.

Hirdetés

Hozzátették, hogy 27 év alatt, mióta méhek napja van, látványosan romlott a környezet állapota, amely a beporzást végző rovarokat is érinti. Életterük beszűkült, a táplálékul szolgáló virágos növények sokszínűsége csökkent, méhekből ezért az egész világon egyre kevesebb van. Kutatási adatokra hivatkozva megjegyezték azt is, hogy a Földön élő rovarfajok 40 százalékának csökken az egyedszáma, harmaduk mára veszélyeztetetté vált, és ha nem javul a helyzet, a rovarok száz éven belül kihalhatnak.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a folyamat még megállítható, és mindenki tehet a méhekért, hiszen virágport adó növényeket a kiskertekben, vagy az erkélyeken is lehet tartani. A méhek napja alkalom a változásra, eredményt viszont csak akkor lehet elérni, ha máskor is óvják a méheket – olvasható a közleményben.

Korábban írtuk