A kozvelemenykutatok.hu a pártok listás szavazatarányára adott szakértői becsléseket és méréseket az április 8-i országgyűlési választás eredményével összevetve arra jutott, hogy az intézetek választás előtti szakértői becslésre vonatkozó versenyét a Medián nyerte, a választás előtti utolsó felmérések tekintetében pedig a ZRI-Závecz volt a legpontosabb.
 


Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

A kozvelemenykutatok.hu az MTI-vel azt közölte, hogy mind a választások előtt publikált szakértői becslésekkel, mind pedig a legutolsó publikált mérési eredményekkel kapcsolatban a belföldi listás szavazatok arányát vetették össze az intézetek adott pártra vonatkozó adatával, tehát a tényleges eredménybe nem vették bele a külhoni magyarok levélszavazatát, viszont az átjelentkezőket és a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön szavazó állampolgárok, valamint a nemzetiségi listára szavazók voksait igen. Összességében ennek alapján elmondható, hogy a közvélemény-kutatások jól vizsgáztak – vélekedett az internetes oldal.
    
A szakértői becsléseket illetően kifejtették: az intézetek munkatársai közvélemény-kutatási eredményeiket különböző, nehezebben mérhető tényezők – választási aktivitás, választástörténet, rejtőzködők és bizonytalanok pártpreferenciái – alapján korrigálva próbálják előre jelezni a listás szavazatok megoszlását.
    
Véleményük szerint bár a szakértői becslések esetében a Fidesz-KDNP népszerűségét az összes cég a ténylegesnél alacsonyabbra becsülte, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik listás eredménye esetében csak egyes intézetek becslése bizonyult pontatlannak. A kisebb pártok népszerűségét hibahatáron belül jelezte előre az összes kutatóintézet.
    
A Medián a győztes Fidesz-KDNP támogatottságát 4 százalékponttal becsülte alá, az ellenzéki pártok szavazatarányát pedig maximum másfél százalékpontos eltéréssel jelezte előre, ezért a legpontosabban becslőnek bizonyult. 
    
A képzeletbeli dobogó második fokára a Nézőpont Intézet állhat fel: a Fidesz-KDNP listájának 43 százalékos előrejelzést adó intézet az MSZP-Párbeszédet kicsivel a végeredmény alá-, a DK-t pedig fölébecsülte, a kisebb pártok esetén viszont a lehető legközelebbi egész számú becslést adta.
    
A ZRI-Závecz szakértői becslése volt a harmadik legpontosabb: a kormánypártot 43 százalékra taksálták, viszont az MSZP-Párbeszéd listájának szavazatarányát felülbecsülték 2,5 százalékponttal, a kisebb pártok közül azonban – a DK eredményén kívül – pontosan becsültek.
    
A kormánypártokat szintén jelentősen alábecsülő Iránytű Intézet a Jobbik eredményét prognosztizálta a végeredményhez képest 5,2 százalékponttal magasabbra, de a többi párt esetében sem volt pontos. A legpontatlanabb szakmai becslést a Republikon Intézet adta, amely a Fideszt nagyon alá-, az MSZP-Párbeszéd listáját viszont nagyon fölébecsülte.
    
A választásokat megelőző utolsó mérések esetében jobban szóródott az intézetek pontossága. Egyértelműen látszik az is, hogy a személyes interjúk (ZRI-Závecz, Republikon, Medián, Nézőpont) jóval pontosabb mérési eredményeket adtak, mint a telefonos felmérések (Publicus, Századvég). Különösen pontatlannak bizonyultak a közösségimédia-alapú, tehát interneten felvett adatok. 
    
A választásokat megelőző utolsó közvélemény-kutatások közül a Závecz Researché bizonyult a legpontosabbnak, a második legpontosabb mérést a Republikon Intézet készítette, a Medián pedig a harmadik helyre futott be. A további sorrend: Nézőpont, Publicus, Századvég, IDEA Intézet. 
    
A kozvelemenykutatok.hu a pártok listás szavazatarányára, a választásokat megelőző időszakban utoljára adott szakmai becsléseket és méréseket egy szóródási mutató, a végeredmény és a becslések közötti négyzetes eltérések átlagának négyzetgyöke alapján rangsorolta. Minden intézet esetében megnézte, hogy az adott pártra adott becslése és a választási végeredmény között mekkora volt az eltérés, majd ezt négyzetre emelte és ebből gyököt vont (annak érdekében, hogy a különbségek összege pozitív legyen), végül ezeket az eltéréseket összeadta. Ezáltal olyan mérőszám jött létre, amely megmutatja, hogy adott cég átlagosan hány százalékpontot tévedett egy párt esetében. 
    
A választási eredmény esetén a Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező állampolgárok által leadott szavazatok arányait vették figyelembe, mivel a közvélemény-kutatások a hazai népesség demográfiai kategóriái szerint reprezentatívak.

(MTI)