Fotó: MTI/Rosta Tibor

Halmosi Zsolt azt mondta, az Európai Unió (EU) egyetlen, jelentős migrációs nyomástól érintett külső határa a magyar-szerb határszakasz. Az elmúlt hónapokban az EU külső határain elfogott illegális migránsok fele a nyugat-balkáni útvonalon, a magyar-szerb határszakaszon próbálkozott.

Idén Magyarország külső határain 18 ezer ember kísérelte meg illegálisan a belépést. Ez napi átlagban 82 kísérletet jelent, közülük naponta átlagosan 30 határsértővel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek és katonáknak – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vezérőrnagya.

Ismertette: januárban és februárban a korábbi időszakhoz képest emelkedett a migrációs nyomás, majd a járvány miatt hozott intézkedések, elsősorban a nyugat-balkáni országok befogadóállomásainak lezárása miatt márciustól május közepéig visszaesett a próbálkozások száma.

Ez azzal is járt, hogy a térségben feltorlódtak a migránsok, Szerbiában mintegy 9 ezren, a töröktől a magyar határig pedig mintegy 60 ezren várnak arra, hogy az Európai Unió területére lépjenek.

Ezt a helyzetet – tette hozzá – az embercsempészcsoportok is igyekeznek kihasználni, egyben pótolni a tavasszal kiesett bevételt.

Rendkívül intenzíven szervezik a szerbiai táborokból az illegális migránsok átjuttatását az EU területére. Idén a magyar hatóságok 207 embercsempészt fogtak el, ez 2015 óta a legmagasabb szám az év azonos időszakában – közölte.

Az országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta: a magyar-szerb határon ebben az évben 16 alagutat vagy alagútkezdeményt találtak a járőrök.

Ezért döntés született az ideiglenes biztonsági határzár külső vonalának megerősítéséről, a kerítés alá olyan térhálót építenek be, amely megakadályozza, hogy egyszerű eszközökkel gyorsan alagutat áshassanak a határ alá. Emellett drónokat és olyan technikai eszközöket használnak, melyekkel előre jelezhető, hogy nagyobb csoportok közelednek a határhoz.

Halmosi Zsolt a szerdára virradóra Röszke térségében történteket ismertetve azt mondta: egy tíz kilométeres határszakaszon csaknem egy időben több nagy csoport próbált meg illegálisan magyar területre lépni. A korábbiakkal ellentétben a migránsok erőszakosan, a rendőri intézkedéssel nyíltan szembeszegülve léptek föl. A járőrök megakadályozták a határsértést, egy a kerítésre felkapaszkodó férfit pedig elfogtak, ellene büntetőeljárás indult.

Halmosi Zsolt kitért arra, hogy az EU bíróságának döntése következtében Magyarország bezárta a tranzitzónákat. 330 embert szállítottak át nyílt befogadóállomásra, többségük azonban nem várta meg menekültügyi eljárása befejezését, közülük már csak tizenhatan tartózkodnak ott.

Hirdetés
Korábban írtuk

Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Magyarország közegészségügyi és járványügyi helyzete kiváló, és ezt rendkívüli mértékben veszélyezteti az ellenőrizetlen migráció.

A szakember emlékeztetett arra: a tranzitzónákban a menedékkérelmet benyújtók szűrővizsgálatokon estek át.

Egészségügyi kockázatot hordoz, ha valaki ellenőrizetlenül, ismeretlen helyről érkezve lép Magyarországra – tette hozzá.

Az illegális migránsok jellemzően olyan területekről érkeznek, amelyek közegészségügyi helyzete lényegesen rosszabb a magyarnál, több olyan betegséget hordozhatnak, amelyek Magyarországon soha vagy régen nem fordultak elő – mondta az országos tisztifőorvos, példaként említve a tífuszt, a fertőző májgyulladás bizonyos formáit vagy a trópusi betegségeket.

A migránsokat kibocsátó országok a koronavírus-járvány szempontjából piros besorolásúnak minősülnek. A lakosság védelmében hozott korlátozó intézkedések biztosítják, hogy ezekből az országokból még a magyar állampolgárok is ellenőrzött formában térhessenek haza. Az illegális migránsok megtagadják az együttműködést a hatóságokkal, így az egészségügyi szervekkel is, egészségi állapotuk ismeretlen, nem tudható, hordozzák-e a koronavírust vagy akár mutatnak-e tüneteket. Belépésük Magyarországra járványgócok kialakulásához vezethetne – tudatta Müller Cecília.

Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos elmondta: Pápán szerda éjfélig 22 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak. A góc kialakulását az okozta, hogy tüneteket mutató ember ment közössége, ahogy az korábban Mezőkövesden vagy Sopronkövesden is történt. Jelenleg is tart a kontaktuskutatás, a karanténban lévők szűrése.