Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: dacára minden nyomásgyakorlásnak, Magyarország az ENSZ globális migrációs csomagjának egyetlen pontját sem hajtja végre.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tárcavezető szerint a migrációval kapcsolatos brüsszeli vitáknak nem értünk a végére, most új csata kezdődik, ezúttal a titkos bevándorláspárti tervek alkotása ellen.

Szijjártó Péter kiemelte: a magyar kormány ezt a csatát is megvívja, nem hajtja végre a migrációs csomagot, mert az Magyarországra és a magyar emberekre veszélyes lenne. A kormány nem engedi, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon – hangsúlyozta.

Kifejtette: az, hogy Brüsszelben titkos terveket készítenek a globális migrációs csomag jogilag kötelezővé tételére, azért súlyos kérdés, mert ez a dokumentum a legveszélyesebb, amely a migrációval kapcsolatban az elmúlt években készült. A migrációs csomag ugyanis azt a célt tűzte ki, hogy globálisan is legalizálja az illegális migrációt és alapvető emberi jogként tünteti fel a migrációt – mutatott rá.

A külügyminiszter elmondta: miután az EU azzal fenyegetőzött, hogy azok ellen, akik nemmel szavaztak a csomagra, eljárásokat indít, és azt közölte, hogy a dokumentum jogilag nem kötelező, ezért felesleges erőfeszítéseket tenni ellene, most mégis olyan jogi értelmezést akar találni, amellyel kötelezővé teheti a dokumentumot még azon országoknak is, amelyek elutasították.