Fotó: MTI/Molnár Edvárd, illusztráció

A magyarországi menekülttáborokban uralkodó „borzalmas” körülmények kivizsgálására és mielőbbi cselekvésre szólította fel az Európai Bizottságot kedden az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója (S&D), miután a párt háromfős delegációja látogatást tett a magyar-szerb határon.

Az MTI-hez is eljuttatott közlemény szerint a küldöttség tagjait „sokkolták” azok az állapotok, amelyekkel a táborok lakóinak szembe kell nézniük Magyarországon, ezért arra sürgették a brüsszeli testületet, hogy folytasson le alapos vizsgálatot, és jogsértések megállapítása esetén mihamarabb cselekedjen.

„A menedékkérőket gyászos körülmények fogadják Magyarországon. A magyar-szerb határon lévő röszkei tranzitzónában szűk terekben  nők, gyerekek és egész családok vannak bezárva, és még orvoshoz is csak rendőri kísérettel mehetnek. Ezek az állapotok nem pusztán embertelenek, de a nemzetközi és az európai jogot is sérthetik. Meggyőződésünk, hogy egyedül egy közös európai menekültpolitika segíthet a menekültek helyzetének javításában és az EU külső határainak biztosításában” – emelték ki a delegáció tagjai, Josef Weidenholzer, a frakció egyik alelnöke, Birgit Sippel képviselő és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció képviselője,   

„A határokon uralkodó rettenetes helyzet mellett a magyar kormány legutóbbi döntései is mutatják, hogy komoly veszélyben van a demokrácia Magyarországon. Egyre több fiatal távozik az országból, mert félnek attól, hogy elveszítik a jövőjüket a közös Európában” – hangsúlyozták.

„Orbán Viktor miniszterelnök már túllépett  minden határon, károkat okoz az országnak, ezért  az Európai Bizottságnakvégre  cselekednie kell” – írta az S&D  közleményében.

MTI