Fotó: MTI/archív, Kallos Bea, illusztráció

Nemzetközi demonstrációt szervez április 15-re, a szerb–magyar határra a MigSzol Csoport.A rendezvényt, amelyen a „migránsok bebörtönzése, a rendőri erőszak és az állami propaganda” ellen tüntetnek majd, a Facebookon hirdetik, de a felhívás megjelent többek között a No Borders csoport szerbiai szervezetének honlapján is.

„Március 15-én Áder János köztársasági elnök aláírta a törvénymódosítást, mely alapján minden menekültstátuszért folyamodó embert a szerb–magyar határon felállított konténer-táborba fognak börtönözni” – indokolják a szervezők, miért kell éppen az ünnepek alatt levonulni a határra, de említik azt is, hogy „az eddigi törvény alapján csak a határtól 8 km-en belül feltartóztatott embereket küldhették vissza Szerbia területére, és bár rengeteg visszaélés történt ezzel a törvénnyel korábban is, a törvénymódosítás az »illegális határátlépők« kitoloncolását hivatalosan is kiterjesztette Magyarország egész területére.”

Megadják a demonstráció jelszavait is, ezek: Tüntetünk a dehumanizáló állami propaganda ellen! Tüntetünk a migránsok és menekültek bebörtönzése ellen! Tüntetünk a rendőri erőszak ellen!

A neten ismertetik a részletes programot is, amely szerint a kerítésnél és a tranzitzónáknál elmondott beszédeket „közös záróakció” követi.

A szervezők buszos utazást is szerveznek az érdeklődőknek, de arra is felhívják az érkezők figyelmét, hogy aki autóval érkezik, és van szabad hely a kocsijában, az fuvart is vállalhat amennyiben kitölt egy űrlapot. Az utaztatásért díjat nem, csak adományt kérnek a szervezők, mindössze ezer forintot, ami aligha fogja fedezni a szerbiai kiruccanás költségeit. Bár az eseményt számos, az extrémista aktivisták szubkultúrájához kötődő internetes oldalon is hirdetik, nem kell tömegtüntetésre számítani, a Facebookon mindössze százhatvanan jelezték vissza, hogy ott lesznek.

A No Borders szélsőséges ernyőszervezet kötelékébe tartozó civilek sokszor szerveztek már tüntetést a szerb–magyar határon, nem ritkán álhírekkel hergelték a migránsokat. A szervezet – teljes nevén No Borders – No Nations (Határok nélkül – Nemzetek nélkül) – kötelékébe Nyugat-Közép-és Kelet-Európában tevékenykedő civil szervezetek tagozódtak be – többek között a George Soroshoz köthető W2EU. Ahogy az a nevéből is kiderül, a No Borders ellenez mindenfajta korlátozást, amely a migránsok útjában áll, így a határőrizet minden formáját, sőt tulajdonképpen azt is, hogy országhatárok léteznek. Ezzel szemben elősegíti az országok közötti migrációt és propagálja az emberek, országok közötti szabad mozgásának elvét. Aktivistái tiltakoznak a migráció bármilyen ellenőrzése és korlátozása ellen, és hatalmas balhét rendeznek, ha valahol visszatoloncolásra kerülne sor, amit egyébként minden eszközzel igyekeznek megakadályozni. Igyekeznek elmosni a gazdasági bevándorlók és a menekültek közötti határokat, szlogenjeik a „Nincs határ, nincs nemzet, legyen vége a deportálásoknak!”, és a „Senki sem illegális”. A bevándorlás korlátozása ellen különféle akciókat szerveznek, például koordinálják a nemzetközi határokon létesült táborok tevékenységét, tiltakozó akciókat, kampányokat szerveznek.

Kovács Dániel