Gerald Knaus és Josep Borrell találkozása
Hirdetés

Számos liberális médium mellett Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke is feltűnő összhangban szólalt meg az European Stability Initiative (ESI) által képviselt kommunikációs stratégiával kapcsolatban – írja a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint Knaus rendszeresen találkozik uniós biztosokkal is. A Magyar Nemzet egyik forrása azt állítja, Knaus megbeszélést folytatott Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével, Johannes Hahn költségvetési, illetve Josep Borrell külügyi biztossal. Utóbbiról Knaus nyilvánosan is posztolt, és a találkozóról a jól megszokott ECFR-nek is szükségesnek tartotta beszámolni.

Knaus Věra Jourová jogállamisági ügyekért felelős biztossal is kiemelt kapcsolatot ápol. Jourovának a magyar jogállammal kapcsolatos, az addigi megszólalásainak ellentmondó, 2020. május 10-én a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent interjúja mindenesetre szintén Knaus véleményével mutatott hasonlóságot. A Magyar Nemzet biztos forrásból úgy tudja, hogy Donáth Anna a Magyarországgal kapcsolatos megszólalások döntő részé­ben „fogja Jourová kezét”, és titkos tanácsosként segíti; a Momentum EP-képviselője minderről állítólag kifejezetten nyíltan és büszkén dicsekedett is párttársainak. Jourová ráadásul nemrég az osztrák lobbista „buksisimogatását” is kiérdemelte, egy Lengyelországgal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás megindítása miatt.

Knaus intézete, az ESI 2020. április 27-én, egyértelműen az Európai Unió küszöbön álló költségvetési vitájára célozva, új tanulmányt tett közzé. A csendes készpénz-automata mögött – okos szolidaritás felcímen meghirdetett, A varázsló, a vírus és a fazék arany – Orbán Viktor és az európai szolidaritás jövője címet viselő dolgozat inkább volt nevezhető egy javaslatcsomagnak. Knausék azt kezdeményezték a brüsszeli döntéshozóknál, hogy „a parazita tagot”, Magyarországot kényszerítsék bele egy „jogállamisági mechanizmusba”, és tegyék a pénzutalások előfeltételévé az Európai Unió Bírósága által hozott döntések elfogadását. Knausék szerint „a jövőben az EU nem lehet egy csendes készpénz-automata”.

Korábban írtuk

Roppantul árulkodó, a következő időszakban ez a fordulat hogyan épült be a liberális média és politikusok szókészletébe.

A teljes cikk erre a linkre, a cikksorozat csütörtöki része pedig erre a linkre kattintva olvasható.