Hirdetés

Az új koronavírus okozta járvány nehéz helyzet elé állítja a világgazdaság szereplőit: noha a szakemberek előrejelzései szerint nem húzódik évekig a válság, középtávon biztosan visszaesés várható. A betegség terjedése már hazánkban is érezteti hatását, a kereslet visszaesése a piac szinte minden területén jellemző. Egyesek akciókkal próbálják feléleszteni a csökkenő vásárlási kedvet, mások a szaktudásukra vagy a már meglévő munkaeszközeikre támaszkodva igyekeznek felpörgetni a bevételt, a magyar taxisok egy része például néhány hete már ételfutárként keresi a kenyerét.

A jó ízlés határát még nem lépte át az az üzleti húzás, amikor a vírus megjelenésével nagyjából azonos időben külföldön divatos arcmaszkok kerültek forgalomba. A formabontó árucikkek rövid időn belül óriási népszerűségre tettek szert annak ellenére, hogy megbízhatóságukról ma is kevés adatunk van.

Itthon a sima, díszítetlen orvosi védőmaszkokért is tolongtak az emberek, néhány hét alatt az összeset elkapkodták a patikákból. Az utolsó darabokért hatalmas harc folyt, ám végül akadtak, akik önként mondtak le a birtoklás jogáról. Majoros Péter, művésznevén Majka a Face­bookon fakadt ki egy gyógyszertári élménye után. Az ismert műsorvezető, rapper két doboz, vagyis száz darab egyszerű papírmaszkot szeretett volna megvenni – mindezért az adott gyógyszertárban 38 ezer forintot kértek…

Az orvosi segédeszközök iránti kereslet megnövekedésének hatására megjelentek az olyan értékesítők is, akik weboldalakon, közösségi oldalakon és e-mail-címeken kínálják ezeket az árucikkeket megvételre. A gyanútlan vásárló azonban a megrendelés után nem kapja kézhez a terméket, a pénzét pedig nem tudja visszaszerezni. A csalók telefonon is igyekeznek kihasználni az egészségügyi válsághelyzetet, és klinikai vagy kórházi dolgozónak kiadva magukat arra hivatkoznak, hogy a sértett hozzátartozója megfertőződött, az orvosi ellátás költségeit viszont ki kell fizetni. A közelmúltban arra is volt példa a nagyvilágban, hogy a megtévesztett személy valamelyik országos vagy világszervezet nevében kapott e-mailt, amelyben valótlan, mégis hihetőnek tűnő állításokkal alátámasztva a személyes adatait, fizetéshez használt jelszavait, kódokat kérték, vagy éppen egy levélhez csatolt adathalász fájl megnyitására utasították. Magyarországon az Egészségügyi Világszervezet nevében próbálnak mostanában pénzt kicsalni jóhiszemű emberektől. A telefonhívások során egy gépinek tűnő hang a WHO képviseletében tájékoztatást ad az új vírussal kapcsolatban, egyben felkínálja, hogy a készülék egyes gombjának megnyomásával, bizonyos összeg ellenében megrendelhető egy megfelelő védettséget nyújtó maszk- és fertőtlenítőszer-csomag. A rendőrség felhívta rá a figyelmet, hogy a WHO nem árusít semmilyen terméket sem telefonon, sem máshogy.

A vírusoktól, baktériumoktól megvédő arcmaszk ma külföldön is hatalmas érték. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Dublinban nemrégiben több ezret elloptak egy rákos betegek ellátására specializálódott kórházból. A tett azért különösen gonosz, mert valószínűleg az elkövetők is tisztában vannak vele, hogy a sugárkezelésben részesülők gyakran immunhiányosak, így az ő szervezetük nehezebben birkózik meg a vírusokkal.

A járvány kitörése óta a higiénés termékek közül a kézfertőtlenítő gélek is hiánycikknek számítanak, nem meglepő, hogy egyesek ilyesmivel próbálnak extrabevételre szert tenni. A gyógyszertárakban, drogériákban szinte sehol nem lehet már ezekhez hozzájutni, azokban a vegyeskereskedésekben viszont, ahol még fellelhetőek, csillagászati áron lehet beszerezni őket. A fővárosban a budai oldalon található üzletek vezetői közül egyesek azt is kihasználják, hogy vevőik tehetősebbek, ezért akár négy-ötszáz forinttal is többet kérnek tőlük egy tubusért, mint pesti kollégáik.

–  Egy ismerősöm, egy egyedülálló anyuka a napokban a közösségi médián keresztül próbált nyerészkedni. 2500 forintért akart ránk sózni 150 milliliteres kézfertőtlenítőket – meséli egy olvasónk.

Az antibakteriális szerek mellett egyes élelmiszereket is úgy vásárolnak fel, mintha közelegne az apokalipszis. A fővárosi áruházak húspultjait például mindennap kifosztják. Nem csoda, hogy a hentesek között is akad, aki vérszemet kap. Facebookon keringő fotók arról tanúskodnak, hogy a főváros több piacán is az egekbe szöktek az árak. Van, ahol egy kilogramm csirkemellfiléért közel 3000, ugyanennyi csirkeszárnyért és májért 1000–1000 forintot is elkérnek.

Bár két héttel ezelőtt még csupán néhány fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, egy vecsési vállalkozás már akkor megpróbált profitálni a helyzetből: a cég közel 15 ezer forintért hirdetett koronavírus elleni autófertőtlenítést egy molinón. Hamar elérhetett hozzájuk a hír, hogy ezzel a húzással megüthetik a bokájukat, így a hatósági ellenőröket már csupán a vászon hűlt helye várta, amikor a helyszínre érkeztek. A poszterről azonban a közösségi médiában futótűzként terjedő fénykép készült, ez pedig elég bizonyíték volt ahhoz, hogy a társaság ellen megtévesztés miatt eljárás indulhasson.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a közelmúltban országos fogyasztóvédelmi ellenőrzést rendelt el a járványveszély miatt aggódókat kihasználó kereskedők, szolgáltatók kiszűrése, szankcionálása érdekében. Azt mondják, több visszaélés és a fogyasztók félrevezetése, illetve megkárosítása miatt is eljárást indítottak már. A feladattal megbízott szakemberek az ígéret szerint megpróbálják kiszűrni a hamis fertőtlenítőszerek és egyéb, a védekezéshez szükséges eszközök illegális kereskedelmét is.

Határtalan önzés

A koronavírus-járvány következtében tomboló bevásárlási láz olykor elképesztő helyzeteket teremt. Egy Melbourne-ben élő vak hölgy arról számolt be a közelmúltban, hogy miközben kutyájával egy szupermarketben tartózkodott, ellopták a bevásárlókocsijában lévő WC-papírt. Az incidens hatására a nagy üzletláncok drasztikus lépéseket vezettek be, többek között előírták, hogy reggel 7 és 8 között csak az idősek és a hátrányos helyzetűek vásárolhatnak.