Hazánk képviseletét Bagó Zoltán fideszes európai parlamenti képviselő látta el. Az esemény vendége volt többek között Wim Wenderst, az Európai Filmakadémia német elnöke és Anne Jäckel, az Európai Filmipar című könyv szerzője is.

A megjelentek egyetértettek az európai mozi támogatásának jelentőségével, illetve annak a kultúrában és oktatásban betöltött fontos szerepével. A résztvevők kiemelték, hogy az Európai Parlament által alapított ún. Lux-díjat kiváló kezdeményezésnek tartják, de egyes felszólalók szerint a költségvetésből még többet is lehetne szánni az európai filmipar támogatására. Többen szükségesnek tartották egy ún. „Mozi-stratégia” kidolgozását, amely magában foglalná több európai film vetítésének támogatását, a meglévő mozik felújítását és az európai mozik költségvetésének növelését.

A felszólalók egy része kiemelte a mozi oktatásbeli és identitásbeli szerepét, és az ún. „amerikai álommal” szembeni „európai álom” megteremtésének fontosságát. A belga elnökség képviselője elmondta, hogy a novemberi Tanácsülés napirendjén tartják a Mozi-örökség kérdését, december elején pedig konferenciát szerveznek a médiaoktatásról az Európai Parlamentben.

Bagó Zoltán megköszönte az Európai Parlamentnek az eddigi tevékenységét, és a jelenlévő szakértők egyetértésével indítványozta, hogy az európai filmipar támogatására nagyobb forrásokat biztosítsanak. A néppárti politikus szintén javasolta, hogy a témában egy stratégia kerüljön kidolgozásra és hozzanak létre a területet támogató uniós alapot is.