Fotó: MTI/Soós Lajos
Szili Ákos, a hallgatói képviselet elnöke, Kotán Attila kancellár, Józsa János rektor és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke (b-j) koszorúz az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete elõtti 1956-os emlékmûnél 2020. október 22-én
Hirdetés

A közösségi médiában közvetített eseményen felcsendült Beethoven Egmont-nyitánya. A zenemű alatt a Kárpát-medence 56 városa élőképekben kapcsolódott be a megemlékezésbe: középiskolások emelték a magasba a forradalom és szabadságharc lyukas zászlóját. Ezzel akarták kifejezni a magyar fiatalok nemzeti összetartozását, valamint hősök iránti tiszteletét.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke azt hangoztatta, hogy az 1956-os események az öröm és a remény megtapasztalását jelentették. Kötelesség emlékezni az akkori fiatalokra, akik világraszóló tetteket vittek véghez, és kimondták, hogy szabadok akarnak lenni – fűzte hozzá.

Felidézte, hogy Halzl József, a Rákóczi Szövetség jelenlegi tiszteletbeli elnöke 1956-ban a Műegyetem ötödéves hallgatója volt. A forradalom és szabadságharc leverése után 34 esztendővel évről évre fáklyás felvonulást szervezett Gloria Victis (Dicsőség a legyőzötteknek) címmel. Ennek hagyományát a jövőben is szeretnék megőrizni – emelte ki Csáky Csongor.

Józsa János, a BME rektora felidézte, hogy három évtizede emlékeznek meg az 1956. október 22-én tartott műegyetemi gyűlésről és az abból kibontakozó forradalmi tettekről. Hallgatók és oktatók hazafiként, bátran álltak helyt 64 éve – mondta.

Korábban írtuk

A tervek szerint a Rákóczi Szövetség elnöksége délután szűk körben koszorút helyez el Bem József budapesti szobránál.

Pénteken délelőtt a Gloria Victis Kárpát-medencei középiskolai történelmi vetélkedő döntőjét közvetítik élőben a Műegyetemről.