· Autólegenda a múzeumban: Erre a hétvégére kikerül a raktárból a legendák által övezett Maybach Zeppelin, az autótörténelem egyik exkluzív darabja. A DS8 Zeppelin volt a cég korabeli történetének legnagyobb autója, közel 3,8 méteres tengelytávval, alumínium-ötvözetből készült V12-es motorblokkal. Gyártásakor Mercedes-Benz 770K után ez volt a második legdrágább német autó. – Az autóról az egyik restaurátorát, Zsák Árpádot lehet kérdezni.

· Solo-duo – „A jövő autója Magyarországról származik” írta a Time magazin honlapja, 2010. november 11.-én – A forradalmian új konstrukció titka abban rejlik, hogy mindössze 270 kiló, és a végletekig leegyszerűsített formája alig kelt légellenállást. A háromszemélyes autó meghajtásáról négy – a kerékagyakba épített – elektromos motor gondoskodik, amelyek lítium-ion akkumulátorokból nyerik az energiát. Az akkukat a tetőbe épített napkollektorok, egy apró benzinmotor és az utasok pedálozása tölti, így minél sportosabb útitársakat ültet maga mellé a középen ülő sofőr, annál kevesebbet kell majd tankolnia. A tervezők ígérete szerint két Solót igen könnyedén össze lehet majd építeni, és az így kapott Duo nevű alkalmatosság már öt utas plusz a sofőr szállítására lesz alkalmas. –A kérdésekre válaszol az autó tervezője Üveges Péter

Moveo – az elektromos, összehajtható robogó: A Solo-Duo fejlesztőjének első, sorozatgyártásra kész terméke a környezet- és felhasználóbarát összehajtható robogó, amely egyedülálló megoldást kínál mind az ingázók, mind a nagyvárosi közlekedők problémájára.

Elektromos „benzinkút”: Hol fogunk tankolni, ha a benzin üzemű autók helyét elektromos meghajtású járművek veszik át? Az ELMÜ bemutatja. A hozzá tartozó autó is természetesen látható lesz.

Energiabringákkal termelhet energiát! – az ELMŰ kerékpárra hasonlító szerkezeteit hajtva bárki élményszerűen tapasztalhatja meg, mennyi energia kell ahhoz, hogy otthonában például egy olvasólámpa negyedórán át világítson.

Bárki, aki felül és teker az energiabringán az országjárás bármelyik állomásán, kap egy kódot, amivel a Facebookon regisztrálhatja eredményét, és így lép versenybe a többi energiabringázóval. Érdemes kipróbálni az energiabringát: a résztvevők 6 kategóriában indulnak (nemük és koruk szerint) és a kategóriák első 30 helyezettje elemtöltőt és újratölthető elemeket kap ajándékba.

A világ első „automobiljának” Cugnot- gőzkocsijának működő modellje – az eredeti hatalmas méretű gőzüzemű jármű 1770-ben épült. A most bemutatott kis modell sűrített levegővel működik, de műszakilag megegyezik az eredetivel. A jármű modellt a készítője, a múzeum muzeológusa, Hídvégi János mutatja be.

Hidak a Dunán, hidak a Tiszán – Szabó László muzeológus előadása, akivel elkészíthető a Lánchíd kandelábere papírból.

A múzeum előtti parkolóban az idén is megcsodálható számos magántulajdonú veterán autó- és motorritkaság.

Nyomd a Verdát! – A népszerű rajzfilm figurái várják az ifjú rajongókat és kelnek életre szorgos kezek munkája nyomán. „Pörgesd a Verdát!, Rakd össze a Verdát!, Ragaszd a Verdát!, Szinezd a Verdát! és versenyezz a Szelep Kupáért!” – www.verdak.hu, Facebook.com/verdak2

Nosztalgia utcabál a Boleró együttessel a parkolóban.

A Múzeumok Éjszakáján változatos programmal várja a látogatókat az Elektrotechnikai Múzeum, az Öntödei Múzeum és a Műszaki Tanulmánytár is.

Részletes programok:

Múzeumok Éjszakája az Elektrotechnikai Múzeumban, 15.00-01.00

Készségfejlesztő foglalkozások gyerekeknek:

– „Az iránytűtől az elektromágnesig” Mágnestű és elektromágnes készítése, majd néhány egyszerű kísérlet elvégzése az eszközökkel.

– „Az első robotom” Ismerkedés a robotikával, Mindstorms NXT robotokkal.

– „A fény Erzsébetvárosból indult” Papírból hajtogatott, világító diódával működtetett kandeláber készítése.

Előadások az „elektromosság” világából:

– Hogyan védjük meg madarainkat? Foglalkoztató előadás gyerekeknek, szülőknek, családosoknak

– Rendhagyó fizikaóra „megrázó” és izgalmas kísérletek az elektrosztatika és az elektrodinamika világából

– „Fizibusz” az ELMŰ-ÉMÁSZ cégcsoport „Energia Suli” programjának országos roadshow-ja nemcsak az elektromosság világából.

A rendezvény alatt a Noé cukrászda híres flódniját és egyéb süteményeit is megkóstolhatják.

Múzeumok Éjszakája a Műszaki Tanulmánytárban (1117 Budapest, Prielle Kornélia utca 10.), 17.00-24.00

Rejtélyek és feladványok sűrűjébe kerül, aki a technikatörténet kutatására vállalkozik. Sherlock Holmes legyen a talpán, aki a sok-sok gép között eligazodik. A Műszaki Tanulmánytár programján a „viktoriánus dizájn”, a steampunk kedvelői biztosan nem fognak unatkozni, hiszen Mobileumunk gőzgépei, erőgépei várják őket. De a mai geekek, kockák is örömüket lelik majd a retro szórakoztató elektronika, a háztartási gépek, számítógépek között. A kalandozást a Petőfi Rádió Netidők asztaltársaságával koronázzuk meg.

Előadások, tárlatvezetések, kísérletek és interaktív foglalkozások:

Zakatolás és sistergés – működő gőzgépek

A Camera Obscurától a Polaroid gépig

Bezárt a világ utolsó mechanikus írógépgyára – az első írógéptől az utolsóig

Videojáték a múzeumban – előadás és kerekasztal beszélgetés

A villámfénytől a villanyfényig

Elemzés a gyógyszerektől a benzinig. Egy sokoldalú analitikai készülék, a GÁZKROMATOGRÁF

Mindennapi eszközeink a 20. századból – előadás és műtárgysimogatás

Watson nyomoz – rejtélyek a számítástechnika történetéből

Alkotóműhely minden korosztálynak – gépmodell építés papírból!

A semmi hatalma – vákuummal kapcsolatos híres kísérletek

Ékszerkészítés rézből

Újra felkel – a DHT! amatőr diákzenekar koncertje

Öntödei Múzeum (1027 Budapest Bem József u. 20.), 18.00–24.00

Krampampuli – a selmeci hagyományok jegyében

– „Krampampuli, mi így nevezzük az itókát, mely jól bevált…” Az első száz látogató, aki az Öntödei Múzeumban vásárolja meg a Múzeumok Éjszakájára a belépőt, megkóstolhatja a kohászok titkos recept alapján készült híres italát. A Krampampuli nótát és a többi selmeci dalt vidám fiatalok tanítják a vendégeknek.

Az öntöttvas dicsérete

– Művészi kivitelű öntöttvas kályhák és díszöntvények új kiállításának bemutatása.

– Kupoló-túra

– Igazi „szakik” kíséretében bemutatják az öntödét és a múzeumot a pincétől a padlásig.

– Öntőmesterré fogadjuk!

– A Jelmezes beöltöztető játékban a vállalkozó kedvű vendégeket kohász ruhába öltöztetik, és az öntő szerszámokkal való munkálkodás közben fénykép is készül róla.

RETRO ÉNEKKAR

– 20 órakor a Magyar Rádió Gyermekkórusának volt tagjaiból alakult Zrínyi Miklós Egyetemi Énekkar ad koncertet. A 15 éves múlttal rendelkező kórus Aranydiplomát és Hangverseny kórus minősítést ért el. Művészeti vezető: Holló Gyula karnagy. Műsoron többek között Bach, Weber, Kodály népszerű kórusművei.

www.mmkm.hu, www.muzeumokejszakaja.hu