A Heti hetes fakuló sztárjának, Gálvölgyi Jánosnak egy korábbi, a Magyar Televízió archívumában meglévő, még értékelhető paródiája a Derrick című bűnügyi sorozatból vett részleten alapul. A címszereplő Derrick és Harry felügyelők egy szemetes konténer felett állnak, amelyből csak az áldozat lába lóg ki.

– Csúnya munka. Baltával csinálhatták – mondja Derrick, majd a holttest azonosítása céljából egyenként odahívják a szemtanúkat.

Sorban vonulnak el jól szituált nők és férfiak, vetnek egy, a helyzethez illő komor pillantást az áldozatra, majd tagadóan megrázzák a fejüket, jelezvén, mit sem tudnak a történtekről. Utolsóként Gálvölgyi jön, a rajta lévő ballonkabát csupa vér, a kezében egy véres balta. Ő is a helyzethez illő komor pillantást vet az áldozatra, majd pilláit bajnaisan rebegtetve tagadóan megrázza a fejét…

A leírt magatartás jellemzi a balliberális oldal politikusait és médiamunkásait, amikor véleményt formálnak a Gyárfás Tamás nevével fémjelzett Nap-kelte kiakolbólításáról a közszolgálati televízióból.

A Magyar Televízió és közalapítványa működését felügyelő kuratóriumi elnökség szocialista–szabad demokrata és MDF-es tagjai Medveczky Balázs ügyvezető alelnök fejét követelik a számtalan botrányos megnyilvánulást magáénak tudható műsor képernyőről való eltüntetése miatt. A háttérben azonban furcsa, de korántsem egyedi játszmák zajlanak.

Benapozás

Súlyos megszorítások várnak jövőre a köztelevízióra, ám a közpénzből táplált közmédiumok közül kizárólag a tévére. Bár az MTV Zrt. részére juttatott állami dotáció mértéke megmarad az idei szinten, vagyis közel 8 milliárd forintot kap, az MTV Közalapítványának eddig folyósított 9,5 milliárd forintból csak valamivel több mint kétmilliárdot hagynak meg.

Könnyen kiszámítható, hogy a televízió ezzel a lépéssel hétmilliárd forinttól esik el, aminek egyenes következménye a külsős produkciók számának visszaesése. A megszorítások jegyében nem sugároznak több részt Juszt László örökbecsűjéből, a Tévé ügyvédjéből, kikerül a műsorrendből Szombathy Pál műsora, az A la carte, valamint a Nap-kelte is. Juszt László természetesen rögtön jobboldali támadást vizionált, ami különösen érthetetlen, hiszen a Bajnai-kormányt, valamint a médiakuratórium tagságának többségét a balliberális oldal képviselői adják.

Gyárfás Tamást, a Nap-kelte producerét is felkereste irodájában az MTV egyik vezetője, és át kívánta adni az elbocsátó szép üzenetet, vagyis a szerződésbontást tartalmazó iratot, ám a producer ügyvédje, a meghívott vendégként éppen ott tartózkodó Bánáti János javaslatára Gyárfás nem vette át a küldeményt. Ennek ellenére a produkció 1998 után már másodszor került le a képernyőről, helyét az MTV saját készítésű műsora, a Ma reggel foglalta el.

Horváth Szilárd, a Ma reggel megbízott felelős szerkesztője megerősítette, hogy fontos és közérdekű témákat igyekeznek tényszerűen és sokoldalúan, pártatlanul és kiegyensúlyozottan feldolgozni az új reggeli műsorban, és bíznak benne, hogy a képernyős vitákban a kormány- és az ellenzéki oldal képviselői egyaránt részt vesznek, mert közösségi érdek, hogy az MTV teret adjon a társadalmi párbeszédnek.

A kormányoldal köreiben ugyanakkor általános nézet, hogy Medveczky, az MTV ügyvezető alelnöke szeretné megerősíteni pozícióit a várható kormányváltás okán, és már azelőtt eltünteti a jobboldal számára elfogadhatatlan produkciókat a köztévé képernyőjéről, mielőtt a balliberális oldal képviselőit minden színtéren mutatott katasztrofális teljesítményük miatt a választópolgárok leváltják.

Ismeretes, hogy a Magyar Televíziónak jelenleg sincs elnöke, mert sokadszori próbálkozásra sem volt olyan személy, aki mellett a kurátorok többsége le tudta volna tenni a voksát. Ugyanakkor szakértők szerint Medveczky Balázs ügyvezető alelnök megbüntetésére az elnökségnek az 1996-ban jóváhagyott médiatörvény fogyatékosságai miatt elviekben nincs lehetősége. Az alelnököt ugyanis a kuratórium nem hívhatja vissza, és mivel Medveczky csupán helyettes vezető, beszámolási kötelezettsége sincs.

Olyan variáció is napvilágot látott, hogy ha Medveczky önszántából távozik, a megszorítások ellenére mégis kierőlködnék magukból a köztévé támogatásának növelését a balliberális oldalon. Mindez azt is jelzi, hogy a szocialisták szerint a köztelevízió már nem áll ki teljes mellszélességgel a kormány mögött, ezért a tévé élén váltás kell. Ráadásul az MSZP választmányi elnöke, Simon Gábor önleleplező módon megtámadta a televízió vezetését azért, mert az – Semjén Zsolt KDNP-elnököt idézve – „megszüntette egy üzleti vállalkozású műsor közpénzből való finanszírozását, s ezzel beismerte, hogy a Nap-kelte című Gyárfás-műsor az MSZP házitelevíziója volt”.

A kuratóriumi balliberális delegáltak, kiegészülve az MDF delegáltjával, hatáskör hiányában is határozatot hoztak arról, hogy nem volt szabályos a Nap-kelte szerződésének felmondása, és kötelezték Medveczkyt az eredeti állapot helyreállítására.

Az MTV közleményben minősítette jogtalannak az elnökség határozatát, és közölte: „nem volt és nincs hatásköre az elnökségnek arra, hogy szerződések érvényességéről és a közmédium műsorstruktúrájának meghatározásáról döntsön, különös tekintettel arra, hogy a médiatörvény kifejezetten megtiltja a tulajdonosi testület számára a műsorszerkezet meghatározását”, vagyis a Ma reggel folytatódik, az 1989. augusztus 19-én az akkori egyes csatornán először adásba került Nap-kelte pedig kénytelen új gazdatest után nézni.

1998-as száműzetésekor, 1999-től 2000-ig a TV3-on ment a reggeli műsor, majd a Hit Gyülekezetéhez és a szocialistákhoz köthető ATV fogadta be a produkciót, amely jelenleg a Story TV felé kacsingat. Az irányvonal jól jelzi, hogy Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt Gyárfás produkciója oda került, ahová igazán tartozott, a balos ATV-hez. A mostani irányváltás pedig azt eredményezheti, hogy reggelenként az ATV sokat szenvedett nézői nem Jockey Ewingot és a Dallas többi szereplőjét látják majd a csatornán ismétlésben, hanem Lendvai Ildikót, Dávid Ibolyát, az MSZP, a szabad demokraták és a lassan elfogyó MDF korifeusait élőben. A szocialisták ugyanakkor nem mennek el a Ma reggelbe, amíg az MTV nem veszi vissza Gyárfást és műsorát, amellyel tavaly még 2010-ig szerződést hosszabbítottak.

Süt a nap

A jobboldali pártok, vagyis a Fidesz és a KDNP nem bojkottálják a Ma reggelt, mint tették azt a Nap-keltével 2006 októbere óta. Emlékezetes, hogy az olyan erősen elfogult, közszolgálatinak álcázott Nap-keltés műsorvezetők, mint Orosz József, aki a Klubrádióban Bolgár György mellett tevékenykedik, vagy Aczél Endre, aki az MSZP-résztulajdonú Népszabadságban publikál, a meghívott fideszes és KDNP-s politikusoknak általában olyan kérdéseket tettek fel, hogy mikor határolódnak már el a szélsőjobbtól, vagy éppen attól, amit a balliberális oldal saját érdekei szerint aktuális ellenségképnek, náci jelképnek kinevezett.

Az országot végromlásba döntő szocialista, szabad demokrata „reformerek” ugyanakkor egyetlen érdemi kérdést sem kaptak, a riporterek egymást túllicitálva kérdeztek alá a becses baloldali vendégeknek. Rengeteg műsorbeli elszólás közül emlékezetes volt Lendvai Ildikóé, aki „ellenségnek” aposztrofálta az ellenzéket.

Gyakori vendég volt Gyárfás produkciójában Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, aki a műsort számtalanszor felhasználta az őszödi hazugságbeszéd kimagyarázására. Visszatérő arcként és megmondóemberként tűnt fel Boross Péter egykori miniszterelnök, Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Herényi Károly is a Nap-keltét kedvelték a legjobban.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a Fidesz 2006. október tizedikén megtartott nagygyűlésén jelentette be a Kossuth téren, hogy a továbbiakban tartózkodnak a hihetetlen szellemi mélységbe süllyedt Nap-keltében való szerepléstől. Bánó Andrást, Orosz Józsefet és Aczél Endrét utóbb összeférhetetlenségi eljárásnak vetették alá, és az összeférhetetlenséget, vagyis hogy egyszerre vezetnek műsort a köztévében és folytatnak más irányú médiatevékenyéget is, meg is állapították. A nevezettek ekkor már évek óta vezették a Nap-kelte adásait a köztelevízióban.

Távozásukkal a műsor irányultsága vajmi keveset változott, amin nem is igazán van mit csodálkozni. Jött Verebes István, és a Fábry Sándorral szemben a Kereszttűzben emlékezetes szócsatát elvesztő Bakáts Tibor Settenkedő, utóbbiak az Orbán Viktorral kapcsolatban gyakorta ócska poénokat elsütő Heti Hetes szereplői is voltak.

Az Index internetes hírportál egyik blogbejegyzése jól jellemzi a Nap-kelte iránt megfogalmazható kritikákat: „tulajdonképpen hiányozni fog Verebes István, ahogy két tuja mögül szuszogva kérdez valamit, hogy aztán meg is válaszolja. Vagy Lakat T. Károly, ahogy gyöngyöző homlokkal szerelmet vall Szekeres Imrének egy irdatlan méretű plazmatévé árnyékában. A Nap-kelte a rendszerváltás vizualizációja volt: a barterkanapén ücsörgő seggnyalás, a politikai és gazdasági érdekeket ölelgető újságírás abból a korszakból maradt itt, amikor padlizsánszínű öltönyt viselő egykori téeszelnökök egy Kontrax-telefonnal és a Conticartól hitelbe vett használt Mercedesszel játszották az európai értelemben vett politikust.”

Új hullámhossz?

A balliberális oldal felé nem pusztán elfogult, hanem ahhoz szervesen kötődő műsor eltűnése miatt hangosan kiabál a sajtószabadságot féltő, jogtalanságot emlegető szocialista–liberális kórus, úgy viselkedve, mint a Derrick-féle baltás gyilkos a szembesítéskor, akinek ruhája, keze, fejszéje véres, de pilláit álságosan rebegtetve úgy tesz, mint aki nem is érti, miért vádolják. Elgondolkodtató, hogy az MTV jelenlegi alelnöke ugyanakkor a felsővezetők fizetésének csökkentését egyelőre nem vette tervbe, csak a külsős produkcióktól szabadult meg, főként azoktól, amelyekről azt hiszi, eltávolításukkal jó pontot szerezhet a következő kormánynál.

Lehetséges, hogy a TV2 szerkesztői is hasonló ötlettől vezérelve távolították el a „Tények”-nek nevezett híradóból a Gyurcsány családdal jó barátságban lévő Máté Krisztina–Bárdos András párost is.

Több mint furcsa, hogy történik mindez akkor, amikor a BKV-nál, a MÁV-nál és a többi közpénzből eddig jól táplált cégnél is beindult egyfajta előzmény nélküli öntisztulás. Sokan talán úgy vélik, rendszerváltás jön, és a húsz évvel ezelőtti mintát követve, jobb időkre várva elérkezett az idő a befolyás, a pozíciók és a megszerzett vagyonok átmentésére. Antall Józsefet idézve: „ugye, most tetszünk forradalmat csinálni?”

Udvarhelyi István