Anna Lührmann, Németország európai ügyekért felelős minisztere interjút adott az Euronewsnak. Kijelentette: Berlin támogatná, hogy elvegyék hazánk vétójogát az Európai Unióban. A zöldpárti tárcavezető Magyarországot tette felelőssé a mostani helyzetért.

Hirdetés

Kedden az Általános Ügyek Tanácsában vitáztak a miniszterek, a fő téma az volt, hogy külpolitikai és biztonsági kérdéseknél legyenek-e olyan tagállamok, amelyektől elveszik a vétójogot.

Mindenképpen fel kellene számolni az egyhangú uniós döntéshozatalt a külpolitikában és a biztonsági ügyeknél is” – közölte a német politikus, aki szerint „Magyarország az egyedüli vétójával többször blokkolta már a tanácsi döntéseket”.

Szerinte a hatékonyabb Oroszország-elleni fellépés érdekében mindenképp el kellene venni bizonyos tagállamoktól a vétójogot. Itt hozta fel a politikus hazánkat.

Németország azt is támogatja, hogy az Európai Bizottság szankciókat javasol Magyarország ellen a jogállamisági eljárásban” – szögezte le, majd azzal folytatta, hogy ez a lépés más tagországok számára is figyelmeztetés lehet.

Korábban írtuk