A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és annak adható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, ebből 40 évet a színészi pályán, vagy legalább húsz évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

A nemzet színészei életük végéig havonta ötszázezer forint juttatásban részesülnek. Molnár Piroska már most bejelentette, hogy ezt az összeget egy újabb, fiatal tehetségeket segítő díj alapításához használja majd fel.

A színésznő 1968-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd ezt követően játszott a Szegedi Nemzeti Színházban, a kaposvári Csiky Gergely Színházban, a budapesti Katona József Színházban.

A Nemzeti Színháznak először 1978-tól 1982-ig volt tagja, s 2002 óta ismét a művésze. Munkásságát Jászai Mari-díjjal, Érdemes művész és Kiváló művész címmel, Déryné-díjjal, Kossuth-díjjal, Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével és Hazám-díjjal ismerték el. 1999 óta örökös tagja a Halhatatlanok Társulatának.