Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint Spanyolországban és Görögországban sem valósul meg a schengeni határ őrzése, ezért kénytelenek a nemzetállamok, köztük Németország és Ausztria, ha időszakosan is, de ellenőrzést fenntartani az ország biztonsága érdekében.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Bakondi Györgyöt arról kérdezték az M1 aktuális csatornán pénteken, hogy a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) pénteken közzétett adatai szerint idén a legtöbb migráns és menekült Spanyolországba érkezett.

Azt mondta: Spanyolországra és Görögországra a schengeni szabályok vonatkoznak, ennek azt kellene jelentenie, hogy az Európai Unió külső határain nem lehet ellenőrzés nélkül átjutni, a belépésre nem jogosultak távoznak, cserébe a belső határokon nincs ellenőrzés. 

Ez nem valósul meg Spanyolországban és Görögországban sem – tette hozzá.

Jelezte: a Spanyolországba érkező migránsok jelentős része továbbmegy Franciaországba, onnan pedig Nagy-Britanniába vagy Németországba. Ez szerinte a menedékjog „félreértelmezését” jelenti.

Bakondi György szólt arról is, hogy Olaszország megmutatta, a tengeri határokat is lehet őrizni, és ez azonnal a migráció csökkenését okozta az olasz partokon.