Az alaptörvényben szereplő Nemzeti hitvallásban rögzített célnak kell utat mutatnia a tanároknak és a diákoknak – mondta az igazságügyi miniszter hétfőn Budapesten, az országos Baptista tanévnyitón.

Fotó: MTI, archív

Trócsányi László a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban tartott évnyitón elmondta, hogy Nemzeti hitvallás a célt úgy rögzíti: „Bízunk a közösen alakított jövőben, a fiatal nemzedékek elhivatottságában. Hisszük, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelkierejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot.”

Ezt a célt csak úgy érhetjük el, ha a közjót tartjuk mindenkor szem előtt, valamennyien ezért munkálkodunk, és szövetséget teremtünk a múlt, a jelen és a jövő magyarja között – jelentette ki a miniszter.

A gimnázium volt diákjaként arról beszélt, hogy tanárok feladata az iskola múltjának megbecsülése, a tudás átadása és számonkérése mellett fiatalok emberségre nevelése.

A fiatalok a negyven évvel ezelőtti korhoz viszonyítva egy bonyolult, nyitott világban élnek. A közösségi médiatérben minden információ rendelkezésükre áll, szabadon utazhatnak, beszélhetnek, vitatkozhatnak, másként láthatják a világot mint mi egykoron – mondta Trócsányi László hozzátéve, hogy a diákok előtt szélesebb kitekintés, nagyobb kihívások és ehetőség, de veszélyek is tornyosulnak.

Ebben az új világrendben mindenkinek nagyobb a felelőssége, tanárnak és diáknak egyaránt – jelentette ki a miniszter.

Vejkey Imre országgyűlési képviselő, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese a többi között azt kívánta a dákoknak, hogy növekedjen felelősségük maguk és ezáltal közösségeik iránt, örömforrásként tekintsenek a tanulásra, mert – mint fogalmazott – „a világra rácsodálkozni, a világot megismerni csodálatos élmény”.

A diákokat köszöntötte Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke és Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője is.

Szenczy Sándor szólt arról, hogy hét évvel ezelőtt mintegy százötven tanulóval vették át az iskolát, jelenleg már mintegy hatszáz diákjuk van.