Fotó: MTI/Kovács Attila
Fotó: MTI/Kovács Attila
Hirdetés

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a műsorban elmondta, bár Magyarország sikeresen védekezett a koronavírus-járvány első szakaszában, ennek ellenére nem dőlhetünk hátra. A vírus még most is jelen van, több mint 1100 az aktív fertőzöttek száma, és csaknem 400-an vannak még kórházi ellátás alatt.

Szakértői vélemények alapján számíthatunk arra, hogy lesz a járványnak egy második hulláma. Éppen ezért a kérdések egy jelentős része ehhez kapcsolódik, hogy ha a járvány újra elindul és elkezd emelkedni a járvány görbéje, akkor abban az esetben milyen intézkedéseket hozzon meg a kormány. A kérdések kapcsolódnak a gazdaság újraindításhoz is, mivel a gazdaságot jelentősen érintette a vírus. Az újraindítással kapcsolatban a kormány több döntést hozott már, ehhez kapcsolódóan is van egy kérdéscsoport – fejtette ki.

Szavai szerint egyrészt arra kérdeznek majd rá, hogy azok az intézkedések, amelyek ösztönzik a gazdaság újraindítását, és segítik a gazdaság szereplőit a munkahelyek teremtéséhez – adókedvezmények és egyéb támogatások – fennmaradjanak-e a veszélyhelyzetet követően is.

Korábban írtuk

Kikérik majd az emberek véleményét arról is, egyetértenek-e a kormányzat azon céljával, hogy segítsék a magyar cégeket, a magyar turizmust.

Azért fordulunk az emberekhez, hogy az ő iránymutatásukat, véleményüket figyelembe véve alkosson jogszabályokat a kormányzat – közölte.

Farkas Örs kitért arra is, hogy az elmúlt időszakban született az Európai Unióban néhány olyan ítélet, ami Magyarországot elmarasztalta migrációs politikájával összefüggésben, és ezért az utolsó két kérdés erre fog vonatkozni.

Összesen 13 kérdés lesz, válaszolni augusztus 15-ig lehet majd.